Referat - Calciul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
422
Etichete
calciul
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Calciul (Ca)

Calciul este cunoscut din anul 1808 când Sir Humpherey Davy împreunã cu renumitul chimist suedez J. J. Berzelius îl obtin prin electroliza clorurii de calciu folosind un catod de mercur. Separarea calciului metalic din amalganul de calciu rezultat din electrolizã a fost realizatã printr-o distilare în vid.
Este un metal foarte rãspândit în scoarta terestrã (3. 6% digreutate), dar numai sub formã de combinatii chimice; carbonatul de calciu CaCO3 este cea mai uzualã combinatie chimicã naturalã a calciului fiind compo-nentul principal al rocilor sedimenatre. Acesta prezintã douã forme alotro-pice:calcitul, aragonitul. Cel mai des întâlnit este calcitul. Mai pot fi men-tionate si alte combinatii chimice ale calciului prezente în naturã, ca: sulfa-tul de calciu (gipsul) CaSO4*2H2O ,fluorura de calciu sau fluorina CaF2 , dolomita (CaCO3 MgCO3), apatita Ca5(PO4)3F, aragonita,creta. De remarcat este si prezenta calciului în corpul omului (1. 4% din greutate) precum si în organismul animalelor fiind concentrat în sistemul osos.
Dintre cumpusii chimici naturali ai calciului, piatra de var, marmura si gipsul reprezintã materiale cunoscute si folosite cu succes încã din antichitate dar care datoritã calitãtilor lor, se folosesc si astãzi.
Are culoarea alb-argintie pierzându-si repede luciul metalic în aer liber, datoritã formãrii unui strat superficial de oxid. În functie de temperaturã prezintã trei forme alotropice: a,ß si ?. Calciul a este stabil pânã la temperatura de 250oC si cristalizeazã în sistemul cubic cu fete centrate, calciul de tip ß cristalizeazã în sistemul hexagonal compact si prezintã stabilitate între 250-450oC, iar calciul ? are domeniul de stabilitate între 450-845oC si se cristalizeazã în sistemul cubic cu volum centrat. Calciul este un metal moale si putin rezustent mecanic. Se preseazã bine între 250 si 400oC si se poate lamina în foi.
Calciul este un metal tipic având configuratia de gaz inert. Este un metal puternic electropoz


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org