Referat - Clorura de sodiu

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
14552
Etichete
clorura, sodiu
Descarcari
1524
Nota
5.33 / 10 - 3 voturi


CLORURA DE SODIU
Ea este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participând la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic în organism sub forma de sare de bucatarie. Solutia de clorura de sodiu cu concentratia de 0,9%, având aceeasi concentratie cu plasma sangvina, se foloseste în medicina ca ser fiziologic. Actiunea antiseptica a clorurii de sodiu si-a gasit aplicatie la conservarea alimentelor si pieilor.
În industrie, clorura de sodiu este considerata cea mai importanta materie prima anorganica. Constituie substanta de baza a unei ramuri industriale, care o prelucreaza pentru obtinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. În acelasi timp NaCl este utilizata si în industria lacurilor, vopselelor, hârtiei, maselor plastice, textila si altele. Tara noastra, dispunând de mari zacaminte de sare la Slanic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternica industrie clorosodica. Cele mai importante uzine clorosodice se gasesc la Govora, Borzesti, Turda si Ocna Muresului.
În industria metalurgica este folosita ca reductor, iar în electronica se foloseste la fabricarea lampilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizata si în industria chimica organica si în industria farmaceutica.
CLORUL [Cl2] a fost descoperit în 1774 de catre Karl Scheele care l-a considerat un compus. În 1810, Humphry Davy a demonstrat ca era un element si l-a numit “clor” din cauza culorii sale ( în lb. greaca chloros înseamna galben-verzui). Clorul este un gaz otravitor cu miros sufocant. Este de doua ori si jumatate mai dens decât aerul. La dizolvare, o parte din clor reactioneaza cu apa rezultând apa de clor care la lumina se descompune cu degajare de oxigen.
Fiind toxic, clorul duce la inflamarea mucoaselor nazale, produce hemoragii si poate duce la sufocare. Antidotul în intoxicatiile cu clor este o substanta anticlor - triosulfatul de sodiu (Na2S2O3). Tot un bun antidot este si oxigenoterapia.
În timpul celui de-al doilea razboi mondial, clorul a fost folosit drept gaz otravitor, iar acum este folosit la fabricarea mai multor chimicale dar si ca dezinfectant pentru apa de baut. Multi solventi organici importanti pentru industrie sunt compusi ai clorului. Prezenta unui numar de atomi de clor în moleculele solvente, de exemplu cloroformul CHCl3, le permite sa dizolve o categorie de substante organice. Clorul este folosit ca materie prima pentru fabricarea maselor plastice, a insecticidelor si la extragerea titanului. De asemenea, clorul este utilizat la fabricarea pulberii de înalbit, a colorantilor si ca decolorant pentru textile. Este folosit si la obtinerea industriala a acidului clorhidric.
În chimia organica, clorul se foloseste ca oxidant si la obtinerea compusilor de substitutie si de aditie.
SODIUL (natriu) [Na] este un metal alcalin. Ca si nitratul (salpetru de Chile ), sodiul se gaseste în Chile si Peru. Este un component al multor silicati si este prezent în corpul animalelor si al plantelor. Sodiul a fost izolat pentru prima oara de catre Humphry Davy prin electroliza hidroxidului de sodiu.
Sodiul oxideaza instantaneu în prezenta aerului, formând la suprafata sa o pelicula de oxid de sodiu. Din aceasta cauza trebuie pastrat în lichide care sa nu contina oxigen, ca de exemplu parafina. Este atât de moale încât poate fi taiat cu cutitul. Se topeste la 97,5ºC si fierbe la 883ºC, formând vapori purpurii. Este mai reactiv decât litiul dar nu si decât celelalte metale alcaline. Datorita conductibilitatii sale electrice, se foloseste sub forma de fire în unele circuite electrice, unde este necesara utillizarea unei izolatii din plastic pentru a împiedica oxidarea. Sodiul era folosit la realizarea corpurilor de iluminat stradal datorita culorii portocalii puternice pe care o emana în momentul în care este încalzit.
Azotura de sodiu este folosita pentru obtinerea azoturilor metalelor grele utilizate ca explozivi. Aliajul Pb-Na se foloseste la fabricarea cuzinetilor si la fabricarea tetraetilului de Pb utilizat la etilarea benzinelor.
Intrebuintari
Hidroxidul de sodium constituie o materie prima de baza in industria chimica : pentru obtinerea cloruri de sodium , a sapunului , a unor detergenti etc.
In unele gospodari se mai prepara si astazi sapun din grasimi animale si soda caustica si se mai foloseste soda la rufe .
Hidroxidul de sodium este intrebuintat la rafinarea petrolului si a uleiurilor vegetale , la marcerizarea bumbacului ( procedeu chimic prin care se obtin fire de calitate superioara ) si la fabricarea fibrelor sintetice din celuloza ( obtinuta din lemn , paie ) care constituie matase artificiala .
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org