Referat - Clorura de sodiu

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
2468
Etichete
clorura, sodiu
Descarcari
375
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Clorura de sodiu


1)CLORURA DE SODIU [NaCl] este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participând la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic în organism sub forma de sare de bucatarie. Solutia de clorura de sodiu cu concentratia de 0,9%, având aceeasi concentratie cu plasma sangvina, se foloseste în medicina ca ser fiziologic. Actiunea antiseptica a clorurii de sodiu si-a gasit aplicatie la conservarea alimentelor si pieilor.
În industrie, clorura de sodiu este considerata cea mai importanta materie prima anorganica. Constituie substanta de baza a unei ramuri industriale, care o prelucreaza pentru obtinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. În acelasi timp NaCl este utilizata si în industria lacurilor, vopselelor, hârtiei, maselor plastice, textila si altele. Tara noastra, dispunând de mari zacaminte de sare la Slanic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternica industrie clorosodica. Cele mai importante uzine clorosodice se gasesc la Govora, Borzesti, Turda si Ocna Muresului.
În industria metalurgica este folosita ca reductor, iar în electronica se foloseste la fabricarea lampilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizata si în industria chimica organica si în industria farmaceutica.

2)HIDROXIDUL DE SODIU [NaOH] este cunoscut si sub numele de soda caustica. Fiind o baza a metalului alcalin este folosit frecvent ca reactiv în laboratoare. Este folosit la fluidizarea argilelor refractare si contribuie la disocierea disilicatilor si trisilicatilor. În industrie, NaOH mai este utilizat la fabricarea sapunului din grasimi, la obtinerea fibrelor artificiale (de ex. matase artificiala), la mercerizarea bumbacului si la fabricarea sodei de rufe (Na2CO3). De asemanea, NaOH este utilizat la obtinerea celulozei din lemn, la rafinarea produselor petroliere, la regenerarea cauciucului si la fabricarea fenolului si produselor


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org