Referat - Existenta vietii

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
existenta, vietii
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Existenta vietii
Apa are o importanta covarsitoare pentru existenta vietii. Fara apa nu ar putea exista nici omul, nici animalele, nici plantele. În organism apa intra în compozitia organelor, tesuturilor si lichidelor biologice. Ea dizolva si transporta substantele asimilate si dezasimilate; mentine constanta concentratia sarurilor în organism si, evaporându-se pe suprafata corpului, ia parte la reglarea temperaturii.
Apa este cea mai raspândita substanta compusa si reprezinta trei sferturi din suprafata globului terestru. Ca si aerul, ea constituie factorul principal al mentinerii vietii pe pamânt.
Apa este o resursa naturala esentiala cu rol multiplu în viata economica.
În natura apa urmeaza un circuit. Se poate vorbi despre apa de ploaie, apa râurilor si izvoarelor, apa de mare, etc.
Apa pura se obtine din apa naturala prin distilare repetata în conditii în care sa nu poata dizolva gaze din aer sau substante solide din recipientele în care este conservata.

1.Apa Naturala
În natura, apa se gaseste din abundenta, în toate starile de agregare:
" în stare lichida (forma în care acopera 2/3 din suprafata pamântului; sub forma de
mari, oceane, râuri, fluvii, ape subterane);
" în stare solida (formeaza calote glaciare);
" în stare gazoasa (atmosfera contine o cantitate considerabila de apa, sub forma de
vapori de apa, invizibili).
Apa urmeaza un circuit în natura.
Caldura soarelui determina evaporarea apei de suprafata. Vaporii rezultati se ridica în atmosfera. Daca în atmosfera saturata cu vapori de apa apare o scadere a temperaturii, parte din vaporii condensati iau forma de nori, ceata, ploaie, zapada sau grindina.
În anotimpurile calde, dar cu nopti racoroase se depune roua, iar daca temperatura solului este sub 0 C, se depune bruma.
Apele ajunse la nivelul solului sau cele ce rezulta din topirea zapezilor, în parte umplu din nou lacurile, râurile, fluviile, marile si oceanele. Alta parte strabate straturile de pamânt, la diferite adâncimi, formâ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org