Referat - Fluorul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
421
Etichete
fluorul
Descarcari
310
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FLUORUL

1. Scurt istoric.
In 1670 – Schwankhard, in timpul unor experiente, observa ca apare un gaz care ataca sticla.Timp de multi ani, multi chimisti au incercat sa separe fluorul de compusi sai, dar acestia au suferit imbolnaviri grave si chiar decesuri (Lauret 1849).
Insa fluorul a fost descoperit de catre H. Moissan in 1886, care l-a preparat din electroliza bifloruri de potasiu (KF2H) dizolvata in acid fluorhidric lichid.

2. Asezare in Sistemul Periodic.
cofiguratie electronica Z=9 1s2 2s2 2p5
Grupa a-VII-a Perioada a-II-a
electronegativitate 4,0
masa atomica 16,00
stare de oxidare 1 -caracter chimic oxid bazic.

3. Stare naturala si raspandire.
Nu se gaseste liber in natura, ci numai sub forma de combinatii, ca fluorura de calciu sau fluorina CaF2, criolitul-fluorura dubla de aluminiu si sodium-AlF3 .3NaF, apatita sau fluorofosfatul de calciu 3(PO4)2Ca . CaF2 .
Din regnul mineral, fluorul se gaseste si in sol si de aici el trece in plante (mai ales in frunze) si animale, care contin mici cantitati din acest element- un fel de circuit al fluorului in natura;oameni si animalele au in smaltul dintilor si in oase fluor, mai ales sub forma de fluorura de calciu. Il gasim de asemenea in fructe (nuci, portocale, pirsici, coacaze, mere, capsuni, struguri, caise), in legume (cartofi, ridichii, rosii), cereale (grau, orz), oua,lapte.

4.Preparare.
Se prepara prin doua metode:
a. Prin electroliza acidului fluorhidric, lichid anhidru, caruia I s-a adaugat 20% fluorura de potasiu. Electroliza trebuie in vase de cupru cu electrozi de platina sau cu anodul de nichel, catodul fiind de nichel sau cupru; fluorura de potasiu este descompusa de curentul electric, fluorul se duce la anod, iar potasiul reactioneaza lacatod, cu excesul de acid fluorhidric :
KF = K+ + F-
HF + K+ = KF + H+
La polul pozitiv se dezvolta fluorul, iar la polul negativ hidrogenul


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org