Referat - Metale neferoase

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
377
Etichete
metale, neferoase
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Metale neferoase


Metalele care nu contin fier se numesc metale neferoase. Acest grup include aproximativ 70 de elemente, de la aluminiu- metalul cel mai raspandit in scoarta terestra- pana la elementele artificiale cum este plutoniul, care nu se gasesc niciodata in natura.
Caracteristici
majoritatea metalelor au un luciu caracteristic, desi unele se corodeaza repede
majoritatea metalelor raman in stare solida la temperatura camerei ( desi mercurul este lichid)
majoritatea metalelor sunt bune conducatoare de caldura si electricitate


ALUMINIUL (Al)

Aluminiul, desi este metalul cel mai raspandit din scoarta terestra, o mare parte din el nu poate fi extrasa economic. Aluminiul este un metal ce reactioneaza usor cu alte substante, de aceea nu se gaseste niciodata singur, in “stare libera”. Majoritatea aluminiului este combinata chimic cu elemente de care nu poate fi separat cu usurinta.
Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogata in alumina hidratata- oxid de aluminiu combinat cu apa. Zacaminte de bauxita se gasesc in multe parti ale lumii, inclusive in Australia, Jamaica, Guineea si Rusia. Aluminiul se obtine din bauxita prin electroliza apei- utilizarea unui current electric care separa elementele unui compus chimic.
EX: statuia lui Eros din Londra, a fost dezvelita in anul 1893. Ea este facuta din aluminiu turnat, un metal rar si scump la acea vreme.


CUPRUL (Cu)

Cuprul a fost unul din primele metale folosite, deoarece cantitati mici din el apar in unele locuri in stare libera. Principalele minereuri ale cuprului sunt: calcozina (sulfura de cupru), calcopirita sau criscolul (ferosulfura de cupru), cupritul (oxidul cupros) si malachitul si azuritul (ambele forme ale carbonatului basic de cupru) .

Surse importante de minereuri de cupru: SUA, Rusia, China, Zambia, Chile si Canada.

Metoda folosita pentru extractia de cupru depinde natura minereului. Daca cuprul se gaseste in stare libera, el poate fi separat prin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org