Referat - Zacaminte metale radioactive

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
zacaminte, metale, radioactive
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Zacaminte de minereuri pentru metale radioactive
Zacaminte de minereuri de uraniu si radiu
Uraniul, elementul cu numarul de ordine 92 în sistemul periodic, are greutatea atomica cea mai mare dintre elementele care intra în constitutia scoartei terestre. Cea mai importanta proprietate a sa este radioactivitatea naturala (emiterea spontana de radiatii a, ß si ?).
Initial uraniul era folosit la obtinerea sticlei opalescente, cu fluorescenta, de culoare verde - galbui, în industria vopselelor, industria textila, chimie. Astazi principala sa utilizare este ca sursa energetica (1 kg de U dezvolta o energie echivalenta cu arderea a 5.000 t carbune conventional). Izotopii radioactivi se mai utilizeaza în defectoscopie, aparate de masura, automatizare.
În ordinea frecventei, izotopii uraniului sunt:
U238 – 99,27% (T = 4,51·109 ani)
U235 – 0,72 % (T = 7,13·108 ani)
U234 – 0,0056 % (T = 2,475·104 ani)
Uraniul are clarke-ul 2·10 – 3 si este un element tipic litofil, formând numai compusi oxigenati. Se concentreaza în granite, pegmatite si în produse pneumatolitice sau hidrotermale legate de acestea. În conditii exogene, mineralele endogene de uraniu trec în solutie apoasa din care se concentreaza în mâlurile bazinelor adânci, bogate în substante organice împreuna cu V, As, P, C, regasindu-se în sisturi argilo – marnoase, carbuni, roci bituminoase, gresii fine argiloase.
Minereurile industriale: pechblenda mUO2·nUO3·kPbO; uraninit UThO2; antracolit, betafit, euxenit, davidit, tyuyamunit, coffinit, torbernit, carnotit, braunerit, autunit, tucholit.
Cme = 0,05 – 0,1 % UO2, în functie de conditiile de zacamânt.

Radiul are o radioactivitate foarte intensa, depasind de câteva milioane de ori radioactivitatea uraniului. Se utilizeaza în scopuri medicale, defectoscopie, coloranti, în aparate de masura.
În natura apare asociat cu U. La fiecare tona de U revin 0,35g Ra.
Radiul nu formeaza minerale proprii dar uneori participa ca impuritate (sub 10-5 %) în unele minerale, conferindu-


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org