Referat - Pamantul si poluarea

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
pamantul, poluarea
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Pamantul si poluarea

In timp omul a transformat natura in folosul sau. Consumul mare de oxigen in diverse activitati si eliminarea in aer a unui numar mare de substante toxice duc la încarcarea atmosferei cu substante daunatoare .
Stratul gazos al Pamantului reprezentat de atmosfera terestra reprezinta unul dintre factorii esentiali a existenta vietii .
Timp de milioane de ani echilibrul natural al gazelor atmosferice s-a mentinut dar acum este ameninat de activitatiile omului.
Atmosfera este formata din :
azot 78,09%
oxigen 20,95%
argon 0,92%
bioxid de carbon 0,03%
alte gaze (xenon,hidrogen,ozon,radon,heliu) 0,1%
Din punct de vedere al sanatatii o deosebita importanta reprezinta oscilatiile in concentratiile ale oxigenului si ale bioxiduluide carbon din aer,deoarece acestea au un rol impornat in metabolism, in principal la nivelul plamânilor .Din cauza scaderii concentratiilor a oxigenului si a bioxidului de carbon pot aparea fenomene de hipoxie sau de anoxie .
Definirea poluarii reprezinta o problema deoarece implica mai multe aspecte si fiecare conduc la o alta explicatie . Cea mai potrivita este definitia data de Organizatiei Mondiala a Sanatatii (O.M.S).
„Se poate vorbii despre poluarea atmosferica atunci când una sau mai multe substante straine sau amestecuri de substante sunt prezente in atmosfera in cantitati sau pe o perioada care pot fi periculoase pentru oameni, animale ,sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vatamarea activitatiilor sau bunastarii persoanelor”
Principale surse ale poluarii
Sursele poluarii sunt impartite in trei categorii :
surse naturale
surse provocate de om(artificiale)
surse „activitatiilor ”casnice””
Surse naturale

Printre aceste surse amintim:
Polenul plantelor si al floriilor care provoaca alergii
Ceata care actioneaza asupra naturii
Eruptiile vulcanice care activeaza produsii gazosi ,lichizi si solizi,si astfel schimba


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org