Referat - Realizarea modelelor usor fuzibile din ceara

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
484
Etichete
realizarea, modelelor, usor, fuzibile, din, ceara
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Realizarea modelelor usor fuzibile din ceara



Matrita folosita pentru confectionarea modelelor trebuie executata din materiale rezistente la uzura. Cele mai bune matrite se executa din otel.




Matrita profilului interior al clopotului.
Matrita profilului exterior al clopotului.


Dupa curatarea matritei pe suprafata acesteia se aplica o solutie de detensionare care sa împiedice aderenta cerii pe suprafetele active ale acesteia. Se utilizeaza ulei siliconic cu temperatura ridicata de topire ce nu interactioneaza cu ceara topita si favorizeaza procesul de demulare



Uleiul siliconic utilizat la detensionarea suprafetelor matritelor.


Cu ajutorul unei pensule se aplica un strat subtire de ulei siliconic pe suprafetele active ale matritei.




Se aplica un strat subtire de ulei siliconic pe suprafetele active ale matritei.

În cazul operelor de arta de mici dimensiuni primele modele fuzibile s-au confectionat din ceara de albine, dar ceara fiind un material scump, s-a înlocuit cu un amestec compus din 50% stearina si 50% parafina. Materialul fuzibil se introduce în matrita în stare pastoasa, nu în stare lichida, deoarece în stare pastoasa are contractia liniara mai mica si cedeaza mai putina caldura matritei.
Dupa turnare în matrita si solidificare, pentru a se putea extrage modelele fuzibile din ceara sau amestec de stearina si parafina din matrita, se îndeparteaza excesul de material ce ar putea conduce la aparitia tensiunilor mecanice mari în modelul din ceara care datorita caracteristicilor materialului s-ar putea deteriora.




Topirea cerii.
Îndepartarea excesului de ceara.


Dupa turnare în matrita si solidificare, modelele fuzibile din ceara sau amestec de stearina si parafina se scot din matrita si de introduc într-un bazin cu apa rece pentru a se întari si a asigura rezistenta mecanica necesara.




Extragerea modelului din ceara din matrita.


Se îndeparteaza excesul de material.
Defectele mai mici de pe suprafata


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org