Referat - Spinelul de cobalt

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
351
Etichete
spinelul, cobalt
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Spinelul de cobalt

Pigmentul de cobalt a fost cunoscut inca din antichitate dar a fost inbunatatit in secolul 19.Culoarea a fost descoperita in prima jumatate a secolului 18 de chimistul suedez Brandt. In 1777 Gahn si Wenzel au gasit aluminatul de cobalt in timpul cercetarilor asupra compusilor pe baza de cobalt.Pigmentul nu a fost comercializat pana in 1803-1804.Thenard a vazut culoarea la fabrica de portelan din Sevres.El a inceput experimentele folosind fosfatul de cobalt si oxidul de aluminiu.Pigmentul nu si-a schimbat culoarea nici dupa doua luni de testari.Producerea a inceput in Franta la 1807,si majoritatea surselor de informare l-au gasit pe Thenard ca fiind inventatorul acestui pigment.
Scopul principal al utilizarii pigmentilor a fost si a ramas slujirea nevoii omului de frumos , dar nu mai putin protejarea suprafetelor metalice impotriva coroziunii.
Structura spinel , redata prin formula AB2O4 sta la baza unei importante game de pigmenti cu o bogata paleta de nuante.Variatia raportu-lui Co2+ si Al3+ conduce in conditii bine precizate la pigmenti din seria alu-minatului de cobalt.
Pigmentii albastrii si turquoise pe baza de cobalt cu structura spineli-ca sunt utilizati , dat stabilitatii lor deosebite , precum si proprietatilor cro-matice superioare la realizarea pigmentilor de tip heteromorf.Prepararea pigmentilor anorganici termorezistenti pe baza de cobalt , se realizeaza prin procedeul pirosintezei amestecului intim al reactantilor , cel mai frecvent sub forma de pulberi ale oxizilor metalici.

SCHEMA FLUXULUI TEHNOLOGIC

1.CONTROLUL MATERILOR PRIME
2.DOZARE
3.OMOGENIZARE
4.CALCINARE
5.MACINARE
6.SPALARE
7.FILTRARE SAU CENTRIFUGARE
8.USCARE
9.DEZINTEGRARE
10.CERNERE
11.CONTROLUL PRODUSULUI FINIT
12.AMBALARE




Sistemul CoO·Al2O3 este reprezentativ in domeniul culorii albastre pe baza de cobalt.

Raportul molar al celor doi oxizi este prezentat in tabelul urmator:


CoO
Al2O3

1.25
1

1
1

0.75
1

0.5
1



Pe baza calculelor s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org