Referat - Substante chimice periculoase

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
511
Etichete
substante, chimice, periculoase
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Substante chimice periculoase
La scara mondiala stiinta si practica din domeniul protectiei mediului si sanatatii omului s-au confruntat cu un grup de substante chimice, care sunt raspandite pretutindeni, au o toxicitate puternica, sunt compusi chimici persistenti si au proprietati de a se transporta la distante mari si de a se acumula in organisme. Guvernul R. Moldova, prin Hotararea nr. 1155 din 20 octombrie 2004, a aprobat Strategia Nationala cu privire la reducerea emisiilor si neutralizarea poluantilor organici persistenti. Aceasta este o conditie obligatorie pentru obtinerea ajutorului financiar din partea Fondului Ecologic Global, Bancii Mondiale si a altor organizatii financiare internationale. Aceste mijloace financiare sunt necesare Moldovei pentru stocarea pesticidelor neutilizate si a altor poluanti, precum si neutralizarea deseurilor industriale toxice.
La ora actuala in republica exista cca. 300 de depozite cu substante daunatoare, care pot prezenta un pericol pentru sanatatea oamenilor si mediului ambiant. Si numai unele corespund cerintelor securitatii ecologice. Daca nu vor fi luate masurile cuvenite acum, apoi peste un an – doi poate fi deja tarziu. Si intr-o astfel de stare se afla 1/3 din toate depozitele. Unele din depozitele de pesticide sunt deteriorate si fara acoperis. In toate depozitele R. Moldova se afla mult peste 1712 tone de pesticide inutilizabile si interzise. Cota celor interzise a crescut de la 13% in 1993 pana la 51% in 2002.
Pericolul extrem de mare, prezentat de poluantii organici persistenti este determinat de urmatoarele cauze: – se mentin in mediul inconjurator un timp foarte indelungat pana la descompunerea partiala sau deplina; – se transporta (pe cale hidrica si eoliana) la distante enorme de la surse; – se depun in tesuturile organismelor vii, unde nimeresc cu hrana, apa, aerul inspirat; – poseda actiune toxica.
Principalele consecinte ale actiunii poluantilor organici persistenti asupra organismului uman su


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org