Referat - Utilizarile izotopului

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
419
Etichete
utilizarile, izotopului
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Utilizarile izotopului



Importanta izotopilor. Cunoasterea si studiul însusirilor izotopilor sunt de mare însemnatate practica, deoarece izotopii diferitelor elemente au multe si variate aplicatii în domenii importante ale activitatii umane : industrie, agricultura, medicina, arheologie, paleontologie, constructii, fabricarea unor masini, etc.
Multi izotopi s-au obtinut artificial. Dintre cei aproximativ 1200 de nuclizi numai 900 sunt radioactivi.
Izotopul 40K are un rol important in mentinerea echilibrului termic al Pamantului (Terra).
Izotopii multor elemente au proprietati radioactive, adica se descompun transformându-se în alte elemente, emitând în acelasi timp radiatii; acestia se numesc radioizotopi.
În centralele atomo-electrice, energia nucleara este transformata în energie electrica, relativ ieftina, utilizata în industrie, transporturi, în viata de zi cu zi. În reactoarele nucleare ale acestor centrale atomo-electrice se utilizeaza izotopul radioactiv al uraniului : 235U.
Energia ne poate folosi în diverse domenii : propulsarea unor nave maritime uriase, pentru desalinizarea apei de mare, pentru construirea unor mici baterii atomice cu care se pot actiona diverse dispozitive. În industrie, izotopii radioactivi mai pot fi utilizati pentru controlul uzurii si depistarii defectelor unor piese si instalatii metalice. De exemplu, cu ajutorul izotopului 60 al cobaltului (60Co) se poate urmari nivelul fontei topite în furnal, iar prin adaugarea de radiosulf se determina continutul de sulf din fonta. Cu ajutorul unor izotopi ai carbonului, oxigenului, sulfului au fost studiate si lamurite mecanismele unor procese tehnologice chimice, ca : vulcanizarea cauciucului, prelucrarea petrolului, descompunerea grasimilor etc.
În medicina, izotopii radioactivi sunt utilizati în diagnosticarea si tratarea unor boli. Astfel, cu izotopul radioactiv al iodului se studiaza functionarea glandei tiroide, cu calciu radioactiv se examineaza stomacu


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org