Referat - Afanarea adanca

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
494
Etichete
afanarea, adanca
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi




AGRICULTURA GENERALA


AFANAREA ADANCA


Afanarea adanca are drept scop marirea spatiului lacunar al orizonturilor de sol subiacente stratului arabil, fara amestecarea, rasturnarea sau inversarea orizonturilor solului. Aceasta este o lucrare specifica solurilor grele si tasate, afectate alternativ de exces si deficit de umiditate precum si a altor categorii de soluri care prezinta limitari ale capacitatii de productie determinate de salinizare, alcalizare, poluare etc. Excesul de umiditate apare frecvent in perioadele bogate in precipitatii si cu consum redus prin evapotranspiratie, pe solurile care prezinta un strat argilos, compact si impermeabil, aflat sub stratul arabil. Datorita permeabilitatii reduse a acestui strat, apa din precipitatii nu se poate infiltra in profunzime si se acumuleaza la partea superioara a profilului sau la suprafata solului.
Afanarea adanca, fara intoarcerea brazdei, se efectueaza pentru strapungerea stratului impermeabil de sol si pentru provoaca infiltrarii apei din orizonturile superioare. In zonele secetoase, apa acumulata in profunzime constituie o rezerva pentru perioadele lipsite de precipitatii iar in zonele mai umede aceasta apa trebuie eliminata prin sistemele de desecare – drenaj.
In acelasi timp, prin afanarea adanca se obtin efecte pozitive certe privind imbunatatirea conditiilor de aeratie, a permeabilitatii pentru apa, a capacitatii de inmagazinare a precipitatiilor, precum si favorizarea dezvoltarii unui sistem radicular mai profund si o intensificare a activitatii biologice din sol.
Totodata, prin afanare adanca se obtin efecte pozitive certe privind imbunatatirea conditiilor de aeratie, a permeabilitatii pentru apa, a capacitatii de inmagazinare a precipitatiilor, precum si favorizarea dezvoltarii unui sistem radicular mai profund si o intensificare a activitatii biologice din sol.


Adancimea de afanare (h)
Se stabileste in functie de continutul de argila si distributia acestia pe profil.
Adancimea minima nu poate


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org