Referat - Analiza senzoriala a vinului rosu

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
393
Etichete
analiza, senzoriala, vinului, rosu
Descarcari
218
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Analiza senzoriala a vinului rosu


1. Denumirea Lucrarii : Analiza senzoriala a vinului rosu
2. Proba Analizata : Vinul rosu
3. Pricipiul Metodei : Analiza senzoriala respectiv degustarea reprezinta singura modalitate de apreciere a calitati vinului. Analiza chimica si microbiologica furnizeaza o serie de informatii privind compozitia , starea de sanatate sau rezistenta a vinului la alterari , insa examenul sensorial este cel care hotaraste , de fat calitatea lui.
4. Aparatura : Pahar pentru degustarea vinului.
5. Mod de lucru :
Limpiditatea este o conditie de baza a vinurilor finite evoluante .
Aprecierea ei trebuie sa se faca atat la lumina transparenta , cat si in lumina reflectata , asezand paharul cu vin intre ochii privitorului si sursa de lumina . In cazurile deosebit de importante limpiditatea se apreciaza in locuri intunecoase , asezand proba de vin in dreptul unei lampi electrice. Pe un fond intunecat se pot ebserva cele mai mici defecte de limpiditate.
Pentru cacterizarea gradului de limpiditate se utilizeaza o scara de termini. Conform acestei scari un vin poate fi : limpede cristalin , limpede cu luciu , foarte limpede , suficent de limpede , putin limpede.

Culoarea trebuie sa corespunda tipului , soiului ,sortimentului si varstei vinului. La vinurile rosii se apreciaza intensitatea si nuanta culorii. Culoarea vie ,neta a vinului rosu , indica o aciditate ridicata , culoarea intense-un extract bogat. Termenii utilizati pentru aprecierea culorii vinurilor rosii sunt : rosie luminoasa , rosie rubinie , rubinie-rosie , rosie-inchis , rubinie- inchis , grenat , rosie-violacee , rosie-albastruie , rosie bruna.

Mirosul vinului se examineaza in scopul aprecierii aromei sau buchetului , precum si a prezentei unor mirosuri straine.
Prin aroma unui vin se intelege un complex de diferite mirosuri, din care unele provin din struguri , si altele se formeaza in timpul fermentatiei. Se disting tipuri de aroma : aprma primara , cu miros specific de fruc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org