Referat - Anthony Giddens

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
386
Etichete
anthony, giddens
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ANTHONY GIDDENS – CE ESTE SOCIOLOGIA?



SOCIOLOGIA: este studiul vietii sociale umane, a grupurilor si societatilor. Este un demers îndraznet si de mare responsabilitate întrucât subiectul ei este rezultatul propiului nostru comportament ca fiinte sociale.
OBIECTUL STUDIERII SOCILOGIEI este extrem de larg, de la analiza întâlnirilor trecatoare dintre diferiti indivizi pe strada pâna la investigarea proceselor sociale globale. Un scurt exemplu ne va oferi o prima idee despre natura si obiectivele sociologiei.
Un exemplu este acela al unei persoane îndragostite, în anii din urma dragostea era considerata o boala, multe casatorii aveau loc fara dragoste, iar sotii aveau si legaturi extraconjugale („Occidentul afirma ca scopul unui barbat în viata e de a iubi o femeie iar al unei femei de a iubi un barbat”)
Sociologia ne arata ca tot ceea ce se considera a fi natura, inevitabil, bun sau adevarat, poate sa nu fie asa si ca „datele” vietii noastre sunt puternic influentate de forte istorice si sociale.
A învata sa gândim în termeni sociologici înseamna a cultiva imaginatia. Munca sociologica depinde de ceea ce autorul american „C. Wright Mills” numea „imaginatia sociologica”. Ca si alcoolul, cafeaua e un drog acceptabil social, si nu ceea ce oamenii consuma este important, ci ceea ce fac în timp ce beau de exemplu cafea. Somajul e un lucru individual când de o persoana, iar daca câteva milioane sunt implicate în somaj atunci vorbim de o problema publica.
Sociologia este cea care trebuie sa investigheze conexiunile dintre ceea ce face societatea din noi si ceea ce facem noi însine din noi.
STRUCTURA SOCIALA: se refera la faptul ca ansamblul social al vietii noastre nu consta doar în însusiri întâmplatoare, de evenimente sau actiuni; ele sunt structurate în moduri disticte. Se face o distinctie între scopul comportamentului – ceea ce intentionam sa facem, sa se întâmple si consecintele neintentionale. Uneori actiunile intreprinse cu un anumit scop au


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org