Referat - Arhivistica si documentaristica

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
326
Etichete
arhivistica, documentaristica
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arhivistica si documentaristica


Arhivistica si informarea documentara ( documentaristica ) sunt doua discipline care au drept sfera de cercetare documentele scrise. Arhivistica este disciplina care are drept domeniu de investigatie izvoarele scrise pe suporti usor deteriorabili si pe baza carora se efectueaza cercetari fundamentale si aplicative în vederea stabilirii solutiilor optime de selectionare, ordonare, inventariere, conservare si valorificare a documentelor.
„Arhivistica este stiinta care se ocupa cu teoria si practica în arhive. Arhivele ca pastratoare de prestigii si antichitati, ca pastratoare a cunostintei de sine a popoarelor, constituie conditia „sine qua non „pentru reconstituirea unui popor”
„Stiinta arhivistica, prin cercetarile ei fundamentale si aplicative, are drept scop crearea celor mai bune conditii pentru munca în arhive. Indiferent de forma pe care o au astazi materialele arhivistice, toate arhivele din lume contin izvoare istorice care lamuresc aspecte economice, sociale, politice, culturale ale unui popor sau se refera la relatiile internationale”
Informarea documentara studiaza informatiile, datele cuprinse în documente, în publicatii, elaborând apoi mijloace de cercetare eficiente de prelucrare analitica si sintetica, de regasire a datelor si de transmitere a lor cât mai bine la beneficiar.
„Documentele sunt, asadar, purtatoare de informatii si servesc transmiterea acestora în spatiu si timp. Ele sunt utilizate în diferite domenii de activitate ale omului constituind obiect de studii ale diferitelor discipline stiintifice si se afla depozitate în arhive, biblioteci, muzee.”

Selectionarea este activitatea stiintifica de cea mai mare importanta, întrucât în cadrul ei se apreciaza importanta documentelor sau inutilitatea unora dintre ele si se hotaraste pastrarea sau eliminarea lor definitiva, angajând astfel în cel mai înalt grad, responsabilitatea organizatiilor detinatoarea si creatoare de arhiva si a Arhivelor Statului ca o insti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org