Referat - Balthus

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
348
Etichete
balthus
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BALTHAZAR KLOSSOWSKI DE ROLA
(BALTHUS)

Balthus s-a nascut la Paris in anul 1908, intr-o familie de origine polona. Copil-minune, devine una din personalitatile cele mai representative ale artei secolului al XX-lea. Balthus picteaza pana la moarte, in februarie 2001.
Inca din primele clipe de viata, Balthus face dovada de originalitatii sale. Balthazar Klossowski vine pe lume pe 29 februarie 1908, un an bisect. Isi sarbatoreste ziua de nastere din patru in patru ani, dar probabil ca si imbatrabeste de patru ori mai putin decat oamenii obisnuiti. Parintii sai venisera in Franta din Polonia. Familia din partea mamei era originara din Varsovia, inca din istoria furtunoasa a Europei Centrale a facut ca doar unii din stramosii lui Balthazar sa obtina cetatenie prusaca. Mama lui Balthus, Elisabeth Spiro, numita Baladine, era fata cantorului sinagogii Barza Alba din Wroclaw. Baladine avea doisprezece frati; unul dintre ei, Eugen (1874-1972), devine prietenul apropiat al tatalui lui Balthus, Erich Klossowski (1875-1946). Familia Klossowski provenea din regiunea Minsk, dar locuia de ceva vreme la Wroclaw. Acolo s-au nascut cele doua familii si tot acolo s-au casatorit Erich si Elisabeth; la putin timp dupa nunta au plecat la Paris.

CERCURILE ARTISTICE
In capitala Frantei, Erich Klossowski se apropie de cercurile artistilor si publicistilor. El insusi este pictor, decorator, critic si istoric de arta. Se imprieteneste cu Eugen Spiro, cu colectionarul Wilhelm Uhde (1847-1874), cu critical de arta Julius Meier-Graefe, precum si cu Richard Muther, editorul celebrei reviste “Die Kunst”, consacrata artei si unde ii apar numeroase articole si recenzii, pe tema artei contemporane. Este unul dintre primii care va acorda atentie picturii lui Honore Daumier (1808-1879), caruia ii scrie biografia. Baladine, mama lui Balthazar, ia parte, de asemenea, la viata culturala pariziana. Desenele si tablourile ei fac dovada unui talent de netagaduit.
Baladine si Erich au doi copii. P


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org