Referat - Care este costul producerii unui porc

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
311
Etichete
care, este, costul, producerii, unui, porc
Descarcari
239
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Care este costul producerii unui porc?


Chiar daca nu suntem economisti de profesie nu ne putem permite sa uitam ca fiecare porc pe care îl aducem la 100 kg costa... si nu putin! Faptul ca îl putem vinde cu un pret bun la ora actuala n-ar trebui sa ne determine sa ne culcam pe o ureche.

Cu totii tinem minte preturile de acum un an, chiar daca nu ne face nici o placere. Câstigurile interesante de acum nu fac decât sa acopere pierderile anterioare unele ferme în care se produc porci. Dar, atentie, acest pret bun nu va ramâne acelasi la nesfârsit. Vremurile grele vor reveni, ori supravietuirea în vremuri grele nu este posibila fara calculul costului de productie si fara mentinerea acestuia sub nivelul pretului de vânzare!
Tot ceea ce se întâmpla într-o ferma de crestere a porcilor costa. Modul în care fiecare dintre crescatori reuseste sa tina sub control aceste costuri contribuie decisiv la atingerea obiectivului oricarei afaceri - profitul! Fiecare porc, fiecare kilogram de carne costa, iar scopul fiecarui crescator ar trebuie sa fie acelasi: sa produca cât mai mult la un cost cât mai mic posibil.
Dar, sa vedem care ar fi cele mai importante elemente ce alcatuiesc costul de productie al unui porc, precum si cum pot fi acestea mentinute sub control, astfel încât, o asemenea afacere sa ramâna profitabila indiferent de conditiile pietei.
Costul furajului
Cele mai mari cheltuieli în fermele de porci sunt cele cu asigurarea bazei furajere. Astfel, calculând ponderea procentuala a costului furajului - considerând costul total de productie ca fiind de 100% - vom ajunge la 65-75% pentru fiecare kilogram de carne vânduta. Evident ca aceasta pondere depinde si de celelalte elemente ce alcatuiesc structura costului dar este clar ca cei mai multi bani se duc pe furaje.
În consecinta, daca alimentatie porcului costa atât de mult, fermierii ar trebui sa-si puna câteva întrebari, de al caror raspuns ar putea sa depinda la economii financiare însemnate. Iata numai câteva exemple


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org