Referat - Ce este C.V.M.

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
este, cvm
Descarcari
323
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Ce este C.V.M.?

Asociatia daneza de crestere a vacilor HOLSTEIN a identificat un nou defect congenital la rasa Holstein Friza. Aceasta malformatie se numeste C.V.M. (Complex Vertebral Malformational) si consta în fatari premature cu 2 – 3 saptamâni înainte de termen, vitei subdezvoltati (15 – 30 kg), având coloana vertebrala deviata în regiunea cervicala si toracica, scolioza, defecte ale articulatiilor buletului si defecte cardiace si pulmonare. Destul de frecvent aceasta boala ereditara se manifesta si prin avorturi tardive si un numar mai mic de vitei nascuti viabili, ceea ce duce la un impact economic deloc indiferent. Aceasta boala ereditara este cauzata de o singura gena autosomica recesiva.
Studii recente effectuate în Olanda arata ca daca se însamânteaza vaci care sunt fiicele unui taur purtator al acestei gene, cu M.S.C. de la un taur purtator al acestei gene, numarul viteilor nascuti vii este mai scazut cu 12,5% decât în cazul când aceste vaci se însamânteaza cu tauri care nu sunt purtatori ai acestei gene. De asemenea, s-a constatat ca procentul de vitei vii obtinuti ai fiicelor unui taur purtator, când sunt însamântate cu M.S.C. provenit de la un taur purtator este de 40,17%, mai mic cu 5,83% (46%) decât daca acestea sunt însamântate cu M.S.C. de la un taur nepurtator. Daca întâmplarea face ca vaci purtatoare ale genei C.V.M. sa fie însamântate cu un taur purtator de aceasta gena, atunci procentul de vitei nascuti vii se reduce la 25%.
Mecanismul de transmitere al C.V.M. este:
? Femele purtatoare CVM x ? tauri purtatori CVM =
(Cc)

= ? 50% CC (nepurtatoare)
? 50% Cc (purtatoare) =

Testul pentru C.V.M. este obligatoriu pentru taurii care intra la însamântari artificiale si se poate face de catre un laborator din Olanda (test ADN), costul fiind de 96 Euro/cap.
La taurii care sunt testati pentru C.V.M., în fisele de origine si cataloage, dupa humele taurului se trece obligatoriu sigla C.V. pentr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org