Referat - Ce furaje si cum le conservam pentru iarna

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
furaje, cum, conservam, pentru, iarna
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ce furaje, si cum le conservam pentru iarna


Toamna este perioada în care fiecare crescator de animale se îngrijeste pentru a completa necesarul de furaje în special sub forma de siloz pentru perioada de stabulatie a animalelor, aceasta deoarece în zonele cu climat temperat continental cum este si zona centrala a Europei unde ne gasim, vegetatia dureaza doar o parte din an (5-7 luni), în functie de altitudine. În restul timpului, animalelor li se administreaza furaje care au fost pregatite pentru pastrare (conservare). În afara furajelor care se pastreaza ca atare (sfecla furajera) exista doua sisteme de conservare si anume prin uscare si prin murare.

În aceasta perioada se recolteaza foarte multe plante furajere, unele pentru consum imediat si altele pentru consum în perioada de iarna. Dintre acestea cele mai importante sunt urmatoarele:
Porumbul furajer. Cultura se preteaza la mecanizarea totala si are o capacitate de productie ridicata. Porumbul este una din plantele cu multiple întrebuintari printre care si aceea de a fi folosit în hrana animalelor, nu numai sub forma de boabe sau furaje prelucrate din acestea, ci si ca masa verde proaspata sau murata.
Porumbul pentru siloz poate asigura de pe un hectar pâna la 15.000 UN, dar cu un continut scazut de proteina bruta (5-10% din substanta uscata), ceea ce face ca raportul dintre unitatile nutritive si proteina bruta sa fie de 60-65 UN : 1 PB. Cu toate acestea, porumbul siloz este considerat „pasunea” de iarna a animalelor.
Porumbul masa verde se seamana dupa o cultura ce a parasit terenul în ultima jumatate a primaverii sau prima jumatate a verii si se administreaza animalelor de pe la sfârsitul lunii iulie si pâna la sfârsitul lui octombrie. De pe un hectar de porumb masa verde se pot obtine pâna la 9000 UN. Atât porumbul masa verde cât si silozul sunt bine consumate de catre toate speciile de animale, având si un coeficient ridicat de digestibilitate.
Pentru masa verde porumbul poate fi recoltat când înaltime


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org