Referat - Decizia SUA de a impune embargou Cubei

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
394
Etichete
decizia, sua, impune, embargou, cubei
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Embargoul impus Cubei de catre Occident în frunte cu SUA


În 1958 USA acapareaza economia cubaneza datorita unei întelegeri cu Batista care primeste din partea statului american un milion de dolari pentru operatiuni militare. În acelasi timp eforturile lor sunt zadarnice, nereusind sa înfrânga revolutia. Pe 2 ianuarie 1959 se instaureaza regimul de dictatura a lui Fidel Castro. Fidel da celebra lege a nationalitatii: „Sunt cubanezi prin nastere strainii care au luptat contra tiraniei învinse pe 31 decembrie 1958, timp de doi ani, în rândurile Armatei Rebelilor si au obtinut gradul de Comandante”. Legea aceasta este dedicata lui Che Guevara, acesta fiind singurul care întrunea conditiile respective. Guevara era unul din apropiatii lui Castro si a fost unul dintre motivele pentru care SUA au impune acest embargou.
Dupa instaurarea regimului Casto, revolutionarii încep persecutiile contra sustinatorilor lui Batista. Guevara, în calitate de conducator al tribunalului revolutionar accepta executarea a peste 500 de persoane, civili si militari.
La 7 octombrie 1959 Che este numit în fruntea Insitutului National de Agricultura. În aceasta postura expropriaza terenurile americanilor. Initiaza reforme axând agricultura exclusiv pe productia de trestie de zahar si tutun. Guevara interzice orice alt gen de culturi, chiar si pe cele experimentate cu succes de cubanezi de-a lungul anilor si care le aduceau un profit bun. De asemenea, aceasta reforma a dovedit lipsa oricarei culturi politice si economice a lui Guevara, deoarece el leaga astfel economia tarii sale de SUA, tara ostila, unde se exporta aproape întreaga productie de trestie de zahar si tutun.
Între timp relatiile dintre SUA si Cuba devin tensionate, pe de o parte datorita înclinatiilor catre comunism, iar pe de alta din cauza reformelor lui Che care distrusesera industria si economia, afectând astfel interesele SUA, ca principal importator al Cubei. America priveste totusi cu indulgenta regimul de la Havana datori


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org