Referat - Eros si Psyche

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
567
Etichete
eros, psyche
Descarcari
350
Nota
0 / 10 - 0 voturi








ucius Apuleius s-a nascut in Numidia (Africa de Nord) probabil in anul 125. Si-a facut studile in Cartagina si mai cu seama in Atena. Prin numeroasele calatorii, autorul a cautat sa-si sporeasca cunostintele si indeosebi sa-si satisfaca curiozitatile fara margini. Din Grecia a plecat la Roma, unde a profesat avocatura. Mai tarziu s-a inapoiat in Africa, unde s-a casatorit cu o vaduva bogata din Otea. Apuleius cunostea, in afara de limba punica si cele doua limbi internationale de atunci: latina si greaca in care si-a scris lucrarile. Fiind un pasionat cititor, el a dobandit cunostinte vaste in diverse domenii, ceea ce i-a dat posibilitate sa scrie lucrari cu un continut variat.
Cea mai cunoscuta lucrare a lui Apuleius este romanul fantastico-satiric, “Metamorfoze” sau “Magarul de aur” in care autorul intretese o multime de episoade. Romanul are forma unei povestiri la persoana intai, a aventurilor prin care a trecut eroul principal, Lucius, un nobil grec original din corint, care vrea sa cunoasca minunile Tesaliei. In cadrul acestui roman, autorul nareaza minunatul basm al lui “Amor si Psyhe” din care rezulta ca dreptatea triumfa in cele din urma, iar rautatea este aspru pedepsita.
“A fost odata intr-o tara un rege si o regina care aveau trei fete, tustrele de o rara frumusete. Dar oricat de incantatoare erau cele doua mai mari, puteai sa gasesti in graiul omenesc cuvinte de lauda cu care sa le slavesti cum se cuvine, pe cand frumusetea celei mai mici era atat de neobisnuita, atat de minunata, incat nu putea fi exprimata si chiar indestul de laudata din cauza saraciei de cuvinte a graiului omenesc.”
Toti veneau de pretutindeni sa vada aceqasta rara frumusete. Lumea o venera ca pe o zeitate. Venus, zeita frumusetii, fiind data uitarii, cauta sa se razbune. Cheama pe Amor, fiul ei, caruia ii cere sa insufle rivalei sale dragoste pentru un om nedemn, facand-o astfel nenorocita. Intre timp celelalte doua surori se maritasera, Psyhe ramanand necasatorita. Dis


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org