Referat - Gazele naturale

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
309
Etichete
gazele, naturale
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Gazele naturale
Petrolul si gazele naturale sunt amestecuri de hidrocarburi care se gasesc ca zacaminte în scoarta pamântului în diferite regiuni. Gazele naturale sunt alcatuite aproape exclusiv din termeni inferiori (cu numar mic de atomi de carboni) ai seriei hidrocarburilor saturate cu catena deschisa (alcani). Petrolul (titeiul) contine totdeauna reprezentanti ai trei clase de hidrocarburi: saturate aciclice (alcani), saturate ciclice (cicloalcani) si aromatice. Proportia acestora variaza de la un zacamânt la altul. Hidrocarburile nesaturate, alchenele, si mai ales acetilenele, lipsesc din compozitia titeiului.
Prin petrol brut sau titei se înteleg amestecuri de hidrocarburi în stare lichida. Din punct de vedere geologic, zacamintele de petrol au câteva trasaturi generale din care rareori lipseste vreo una. Astfel, petrolul se gaseste într-o încretitura a scoartei, îmbibat, sub presiune înalta, într-un strat de roca poroasa, prins între doua straturi de roca impermeabila. În partea superioara a stratului de roca poroasa se gaseste zona în care se acumuleaza produsele gazoase iar în partea inferioara se gaseste o portiune îmbibata cu apa sarata. Prezenta acestora din urma constituie unul din argumentele teoriei formarii petrolului prin fermentatia, în absenta aerului, a resturilor de vetuitoare (mai ales microscopice) care s-au depus pe fundul marilor în epoci geologice. În acelasi sens pledeaza si analiza chimica a petrolului, care a pus în evidenta ramasite ale moleculelor caracteristice arsenalului chimic al celulei vii.
Conditia principala pentru ca descompunerea acestor resturi de vietuitoare sa ia calea îmbogatirii în carbon o constituie absenta oxigenului; în caz contrar ar avea loc fermentatia aeroba, cu degajarea produselor obisnuite ale metabolismului microorganismelor, bioxidul de carbon si apa. Conditia lipsei de oxigen se îndeplineste cel mai bine în sedimentele foarte putin rascolite depuse pe fundul marilor fara flux si reflux.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org