Referat - Generalitati privind protectia consumatorului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
319
Etichete
generalitati, privind, protectia, consumatorului
Descarcari
169
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Generalitati privind protectia consumatorului

CONSUMATORI,SA NE CUNOASTEM DREPTURILE !

Ce trebuie sa stim?
1.DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR
In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr.21/1992,adoptata ulterior de Parlament prin Legea nr 11/1994,cetatenii au,in calitatea lor de consumatori,urmatoarele drepturi:
-Dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau serviciu care ar putea sa le prejudicieze sanatatea,securitatea sau viata,sa le afecteze drepturile si interesele legitime.
-Dreptul de a fi informati complet,correct si précis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor,astfel incat decizia pe care o vor lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor lor.
-Libertatea consumatorilor de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lor de consum.
-Dreptul de a avea acces liber la pietele,magazinele,furnizorii care le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate.
-Dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si/sau a serviciilor.
-Dreptul de a se organiza in diverse forme associative ca:asociatii,fundatii,grupuri socio-economice,uniuni si federatii.

2.ASOCIATIILE PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR au ,in principal, urmatoarele drepturi:
-Dreptul de a solicita autoritatilor competente luarea de masuri in vederea opririi productiei sau retragerii de pe piata a produselor sau serviciilor care nu asigura nivelul de calitate prescris in documentele stabilite de lege sau care pun in pericol viata,sanatatea sau securitatea consumatorilor.
-Dreptul de a solicita ,pe cheltuiala lor ,laboratoarelor acreditate efectuarea de analize si incercari ale produselor destinate consumatorilor si de a publica rezultatele.
-Dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si inter


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org