Referat - Jumulirea pe viu,o practica straveche a crescatorilor de rate si gaste din Romania

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
357
Etichete
jumulirea, viuo, practica, straveche, crescatorilor, rate, gaste, din, romania
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi




JUMULIREA PE VIU, o practica straveche a crescatorilor de rate si gâste din România


Odata cu venirea verii, gâstele adulte înceteaza sa oua, iar primele serii de tineret ating vârsta de 3 luni. Observi ca padocul, sau curtea si pasunea sunt presarate cu pene: gâstele napârlesc spontan. În câteva zile, vor pierde penele mari din aripi si coada.
Este momentul sa începi jumulirea gâstelor, altfel, în alte câteva zile, ele vor pierde si penele mici si mijlocii de pe: piept, abdomen, baza gâtului, spinare si partile laterale ale trunchiului.
Trebuie sa probezi întâi daca penele sunt "coapte". Daca smulgi câteva pene mici sau mijlocii si constati ca nu au urme de sânge la "radacina" (calamus), este momentul sa treci la actiune. La tineret, trebuie sa verifici ca nu mai sunt pene în curs de crestere.
Pregateste spatiile necesare pentru desfasurarea lucrarii: o sala acoperita si lipsita de curenti de aer (poate fi chiar si un cort), un tarc pentru gâstele nejumulite si altul pentru cele jumulite. Mai procura si urmatorul inventar: scaunele joase pentru lucratori, cosuri pentru depunerea penelor si saci de iuta pentru depozitarea acestora.
Pentru recoltarea unor pene curate, de calitate, lasa gâstele câteva zile pe suprafete de apa; în acelasi scop, evita jumulirea gâstelor ranite si bolnave.
Instruieste operatorii si supravegheaza-i pe tot parcursul lucrarii. Fiecare operator (lucrator) prinde câte o gâsca, se aseaza pe scaunel, încruciseaza aripile gâstei pe spate, dupa care o aseaza în poala, cu pieptul în sus. Operatorul foloseste mâna stânga pentru imobilizarea gâstei: cu bratul preseaza gâtul, iar cu palma tine ambele picioare, întinse paralel cu coada. Mâna dreapta este folosita pentru jumulire.
Lucrarea începe prin eliminarea murdariei dintre pene: se trece de 2 - 3 mâna dreapta printre pene, în "raspar". În continuare, se prind câte 5 – 10 pene cu puful de la baza, între degetul mare si aratatorul mâinii drepte si se trag numai în sensul de crestere, pentru ca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org