Referat - Norman Foster

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
428
Etichete
norman, foster
Descarcari
346
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sir Norman Foster

“Cred ca arhitectura de calitate rezulta dintr-o sinteza a elementelor, care luate separat, alcatuiesc o cladire: structura care o sustine; instalatiile si sistemele care o ajuta sa functioneze; aspectele ecologice ale cladirii – posibilitatea ventilarii naturale, calitatea luminii; materialele folosite; masa lor; caracterul spatiilor; simbolismul formelor; relatia dintre cladire si mediul construit; felul in care cladirea isi semnaleaza prezenta in spatiul urban. Consider ca aceasta se aplica atat in cazul unei constructii noi cat si in cazul reabilitarii celor istorice. Arhitectura de succes se adreseaza tuturor acestor aspecte, si chiar multor altora.”
Cu aceasta filosofie de creatie si cu un foarte variat portofoliu de lucrari in intreaga lume, nu este de mirare ca Norman Foster a fost laureat al premiului Pritzker pentru arhitectura in 1999. El primeste cea mai inalta distinctie a profesiei ca o incununare a intregii activitati, ce i-a adus 165 de premii. Printre cele mai prestigioase, se numara Medalia de aur pentru arhitectura, acordata de RIBA in 1983. De asemenea i-a fost acordata Grande Medaille d’Or a Frantei in 1991, premiul Fundatiei pentru Design din Japonia in 1987, premiul memorial Arnold W. Brunner in 1992 si in 1994, si medalia de aur a AIA. In 1990 a fost inobilat de catre regina Marii Britanii.
De la minimalista sfera de sticla din 1964, edificiu semi-ingropat, din Cornwall, denumita “carlinga” si pana la turnurile Citibank si a Bancii Hongkong & Shanghai din zona Canary Wharf, Sir Norman s-a pozitionat intotdeauna in avangarda tehnologica a arhitecturii.
Insa Sir Norman nu a agreat niciodata eticheta “high-tech”. Cu siguranta un modernist, insa cu accente traditionale, el foloseste structura pentru a defini spatii, si utilizeaza tehnologia fara a depasi necesitatile proiectului. “Incepand cu momentul iesirii din pesteri, omul a fost intr-o continua evolutie tehnologica, mereu impingand limitele” declara Foste


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org