Referat - Operatiunile in verde la pomii fructiferi

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
314
Etichete
operatiunile, verde, pomii, fructiferi
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Operatiunile în verde la pomii fructiferi


În conceptia multor "pomicultori" exista ideea ca taierile la pomi se fac numai în perioada de repaus relativ, adica toamna, de la caderea frunzelor si pâna la umflarea vizibila a mugurilor. Nimic mai fals!
La pomi taierile se fac pe parcursul întregului an, ei suporta usor ranile în starea de vegetatie, întru cât acestea se vindeca mai repede datorita sevei care este în cantitate mai mare si circula mai intens. Singurul neajuns este acela ca datorita frunzelor se disting mai greu ramurile de rod, iar pe de alta parte numarul mare de lucrari ce se fac vara ne lasa mai putin timp pentru aceste lucrari.
Cele mai importante lucrari în verde sunt urmatoarele:
• alegerea lastarilor pentru formarea coroanei - se face la pomii plantati toamna sau primavara. în luna mai sau iunie pe vergile scurtate la 60-80 cm se aleg trei lastari uniform repartizati în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul pentru a forma coroana în forma de vas - cea mai corespunzatoare pentru prun, cais, piersic, uneori chiar la mar si cires. Daca dorim coroana în forma de palmeta se alege un lastar pentru ax si doi pe directia rândului pentru sarpante. Restul lastarilor se suprima cu foarfeca sau chiar cu mâna daca sunt ierbacei. Cu aceasta ocazie se îndeparteaza si lastarii porniti din portaltoi.
• plivitul lastarilor - reprezinta lucrarea de îndepartare a lastarilor de prisos si se face atât la pomii tineri cât si la cei pe rod. Se îndeparteaza lastarii concurenti, iar pe ramurile de semischelet se raresc la 10-15 cm (asta mai ales la pomii tineri). La pomii maturi sau în declin se îndeparteaza total lastarii lacomi daca coroana este prea deasa sau se raresc la 20-30 cm când coroana este rara, acestia urmând apoi sa fie scurtati în vederea transformarii lor în ramuri de semischelet. în acest ultim caz lastarii cu pozitie oblica.
• ciupitul lastarilor - este operatiunea de î


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org