Referat - Organizatia mondiala a comertului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
427
Etichete
organizatia, mondiala, comertului
Descarcari
330
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ORGANIZATIA MONDIALA A COMERTULUI

La 1 ianuarie 1995, dupa îndelungate si complexe negocieri, a luat fiinta Organizatia Mondiala a Comertului, exponenta noului set de principii, reguli si discipline care urmeaza a asigura comertului international un cadru îmbunatatit de desfasurare, adaptat cerintelor actuale si de perspectiva.
Organizatia Mondiala a Comertului reprezinta baza institutional - juridica a sistemului comercial multilateral, fiind unica organizatie internationala care trateaza regulile globale ale comertului dintre tari.
Una dintre cele mai tinere organizatii, OMC este succesorul GATT (Acordul General al Comertului si Tarifelor), stabilit înaintea celui de-al doilea razboi mondial.
Cu toate ca OMC este înca tânara, sistemul multilateral de comert a început sub GATT (în 1947) acum mai bine de 50 de ani. GATT urmarea eliminarea tarifelor si barierelor comerciale, precum si eliminarea tratamentului diferential în comertul international. Avea 23 de tari membre în momentul respectiv.
Ultimii 50 de ani au asistat la o crestere exceptionala în domeniul comertului mondial. Exporturile de marfa au crescut cu o medie de 6% anual.
Comertul total în 1997 era de 14 ori nivelul celui din 1950.
GATT si OMC au ajutat la crearea unui puternic sistem de comert, contribuind la o crestere fara precedent. Sistemul a fost dezvoltat de o serie de negocieri gazduite de GATT. Prima runda s-a ocupat de reducerea taxelor, dar negocierele de dupa au inclus si alte arii. Cea mai lunga runda de negocieri, între anii 1986-1994, a dus la aparitia OMC. Negocierile nu s-au oprit aici, câteva au continuat si dupa asta. În februarie1997 s-a ajuns la un acord în serviciile de telecomunicatii.
In acelasi an, 40 de guverne au ajuns la o concluzie în ceea ce priveste comertul fara taxe pentru produsele din tehnologia informatiei si 70 de membri au pus la punct o afacere financiara de servicii ce acopera mai mult de 95% din comert, în cadrul bancilor, asigurarilor, secur


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org