Referat - Personalitati

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
332
Etichete
personalitati
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONSTANTIN BRINCUSI
(1876-1957)

Constantin Brincusi s-a nascut la Hobita, in judetul Gorj. Dupa studii artistice la Scoala de Arte si Meserii s-a stabilit, in 1904, la Paris.
Legenda spune ca din rindul ciobanasilor se aleg mai tirziu marii artisti. Constantin Brincoveanu a fost aceea legenda. Dar el a mai deprins si toate mestegariile taranesti, inspirindu-se din ele in creatia sa avintata. Constantin visa merreu sa zboare. Credea cu toata puterea ca este in stare. Visa ca o pasare vine la el noaptea si incearca sa-I impartaseasca taina ei. A tinjit dupa vraja zborului intreaga lui viata.
La Paris nu si-a adus numai durerile ci si bucuriile. Aici avea sa-si gaseasca drumul lui propriu si felul in care dorea sa lucreze. Totul a pornit de la o lespede din ornamentatia unei biserici vechi, reprezentindu-I pe Adam si pe Eva. Brincusi lua un bloc de granit si, pastrindu-I unghiurile, ciopli siluetele atit de apropiate una de cealalta incit pareau una singura, ferecata in piatra. Numi statuia Sarutul. Cele doua trupuri inlantuite aveau capetele, ochii, nasurile si gurile lipite, cuprinzindu-se in brate. Ramasese tot un bloc de granit, dar avea in el spiritul apropierii si al iubirii.
De jur imprejurul atelierului, pe pereti, erau toiage ciobanesti uriase cu care tinea si atunci vietatile sa nu se raspindeasca. Le numi Coloane nesfirsite si facu multe, de diferite marimi si proportii. Avea toate vietatile linga el-modelate in lut sau cioplite in marmura, piatra sau lemn. Toate erau blinde.
Sarutul brincusian din 1907 este o statuie inscrisa deplin unui bloc cubic, fiecare fata a acestuia continind de fapt altorelieful partii respective a statuii.
Monumentul din cimitirul Montparnasse, din 1910 este in piatra de calcar cenusiu si surprinzator, asemanator primeia. Dar finetea cioplirii din prima versiune, care o apropie de modelaj, este inlocuita cu o “asperit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org