Referat - Personalitati romanesti comuniste

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
358
Etichete
personalitati, romanesti, comuniste
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Personalitati romanesti comuniste:
Nicolae Ceausescu


Cu trupele sovietice pe teritoriul sau, Romania a pasit in era comunista. Pe 30 decembrie 1947 regele Mihai I a fost obligat sa abdice si Romania a fost proclamata Republica Populara. Partidele politice au fost scoase in afara legii, in timp ce Partidul Comunist, fondat in 1921, care s-a identificat cu interesele sovietice, a preluat intreaga putere prin forta.
"Construirea socialismului" a inceput prin punerea bazelor unei economii planificate cu accent pe tipul stalinist de industrializare, ceea ce a insemnat nationalizarea industriei, a bancilor si companiilor de transport, colectivizarea fortata a agriculturii. Modelul sovietic a fost introdus in toate domeniile societatii. Romania a devenit membra a CAER (1949-1991) si a tratatului de la Varsovia (1955-1991), iar in 1955 a devenit membra ONU.
Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej (1965), functia de conducator al partidului, care dupa 1967 s-a cumulat cu cea de sef de stat, a fost monopolizata de Nicolae Ceausescu. Politica de distantare fata de Uniunea Sovietica si promovarea unei linii proprii in politica interna si externa - stabilirea de relatii diplomatice cu Germania Federala, mentinerea legaturilor cu Israelul si dupa razboiul arabo - israelian din 1967, in particular, condamnarea invaziei Cehoslovaciei din 1968 de catre tarile Tratatului de la Varsovia - nu a afectat structurile specifice ale societatii comuniste, care erau folosite pentru consolidarea gradata a puterii atotputernice proprii in cadrul partidului si statului.
S-a stabilit ca "in Republica Socialista Romania forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Comunist Roman". In 1967, Nicolae Ceausescu a fost ales in functia de presedinte al Consiliului de Stat. Prin reforma administrativa din februarie 1968 s-a revenit la organizarea traditionala pe judete si la denumirea de consilii pentru organele de conducere. La 17 februarie 1968, in Cuvantarea la adunarea acti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org