Referat - Primavara in ferma de melci

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
418
Etichete
primavara, ferma, melci
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Primavara in ferma de melci

În conditiile climei temperat-continentala din tara noastra melcii comestibili din specia Helix pomatia s-au adaptat la o viata sezoniera, în care alterneaza perioada activa cu cea pasiva.
Perioada pasiva este determinata la melci de conditiile nefavorabile de mediu, care-i obliga sa intre într-o perioada de somn sau latenta, în timpul careia îsi reduc activitatea si metabolismul.
Perioada activa a melcilor se desfasoara în sezonul de primavara, vara si toamna, când ca urmare a asigurarii nevoilor nutritive prin consumul de furaje, metabolismul lor se intensifica, fapt ce sustine procesul de crestere si de reproducere.
În sezonul de primavara, când la adâncimea de 15 cm solul atinge o temperatura de 10-12oC si conditiile climatice (caldura, umiditate si lumina) sunt favorabile, melcul se trezeste din somnul de hibernare. În acest moment sparge cu piciorul epifragma, o da la o parte si se hidrateaza cu roua si umiditatea atmosferica (mai ales dupa ploi), reactivându-si treptat functiile vitale. Prin consumul activ de plante îsi reface rezervele organismului si începe sa creasca în volum concomitent cu cochilia.
În fermele de melci în luna februarie trebuie sa se efectueze însamântarea straturilor noi si sa se acopere cu o cuvertura netesuta. În lunile martie si aprilie se procedeaza la semanarea hranei complementare si apoi la administrarea acesteia, la introducerea în straturile pentru rarire a melcilor eclozionati în anul precedent, începe împerecherea melcilor adulti, se curata trecerile dintre straturi si se taie iarba de pe ele.
Informatii mult mai detaliate despre cresterea melcilor în ferme o sa gasiti în cartea pe care am elaborat-o cu sprijinul revistei „Ferma” si cu acceptul firmei „Alimentatia naturali-prodotti biologici”.
În primele pagini ale cartii se prezinta importanta cresterii melcilor si sistematica zoologica a melcilor din România. Apoi sunt prezentate speciile de melci comestibili, capitol în care sunt descrise 13 spe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org