Referat - Samanta de calitate = productii ridicate(Editorial Revista Ferma)

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
samanta, calitate, productii, ridicateeditorial, revista, ferma
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Samanta de calitate = productii ridicate
(Editorial Revista Ferma)



In conditiile actuale de sporire a productiei agricole vegetale, folosirea unor seminte de înalta valoare biologica constituie cel mai important mijloc de realizare a unor tehnologii de cultura performante.
Sporul genetic sau valoarea agrobiologica a noilor cultivare sau soiuri si hibrizi de plante, nu poate fi evidentiat daca în tehnologiile de cultura nu se folosesc seminte de calitate superioara, atestate din punct de vedere al autenticitatii si al indicilor de calitate specifici (germinatie, puritate, MMB, starea fitosanitara, etc.). Orice samânta folosita la semanat trebuie sa provina din soiuri sau hibrizi recunoscuti, verificati si omologati, care sa corespunda atât cerintelor zonei ecologice de cultura (fata de temperatura, umiditate, sol), cât si metodelor de tehnologie aplicate. De aceea, aceasta samânta nu poate fi procurata decât de la producatorii directi sau firmele comerciale specializate în valorificarea acestora, care garanteaza autenticitatea si valoarea biologica a semintelor. În tara noastra se elaboreaza, în fiecare an, Lista oficiala a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura, care cuprinde, pentru fiecare specie, soiurile sau hibrizii omologati a se cultiva, precum si lista producatorilor de seminte. În ultimii 7-8 ani, introducerea în agricultura a unor soiuri (hibrizi) de plante, provenite din diferite colturi ale lumii, cu caracteristici agrobiologice si productive necunoscute, cu îsusiri genetice si fiziologice adaptate unor conditii ecologice diferite fata de cele specifice României, cu indici calitativi foarte scazuti, a avut ca efect:
- o restrângere drastica de cultivare a soiurilor autohtone (omologate pe zone de favorabilitate si conditii de tehnologie);
- bulversarea sistemului ierarhizat de producere de seminte, pe verigi si categorii biologice;
- introducerea unor boli si daunatori cu impact direct asupra calitatii si cantitatii productiei agricole;
- cres


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org