Referat - Probleme in depozitarea produselor agricole

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
530
Etichete
probleme, depozitarea, produselor, agricole
Descarcari
357
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Probleme in depozitarea produselor agricole

Continutul prezentului articol se adreseaza producatorilor agricoli, mai mici si mai mari, care pastreaza produsele agricole în functie de posibilitatile unei gospodarii individuale sau ale unei ferme cu specific de productie agricola vegetala. {i asta nu pentru ca problemele ce vor fi prezentate nu apar la marii depozitari de cereale (silozuri, baze de depozitare) ci pentru ca se presupune a fi cunoscute de catre acestia.
Problemele care apar la depozitarea produselor agricole duc inevitabil la deprecieri calitative (încingerea produselor, înnegriri, mucegairi, rânceziri, boabe roase sau golite de continut, etc.) ale produsului depozitat si se clasifica în functie de sursa care provoaca aparitia problemei.

Deprecieri datorate umiditatii prea ridicate a produsului depozitat
Umiditatea prea ridicata a produsului depozitat are doua cauze:
1. s-a recoltat la o umiditate prea mare (de exemplu porumbul în toamnele ploioase, grâul recoltat printre ploi);
2. umiditatea a patruns în depozit dupa introducerea produsului agricol (infiltratii, acoperis deteriorat, etc.)
Specificul celei de a doua cauze este ca sunt afectate numai anumite zone din gramada de produs depozitat. În aceasta situatie se elimina imediat posibilitatea infiltrarii apei, iar produsul afectat de umiditate se separa de produsul uscat si se întinde la aerisire (se lopateaza la nevoie) pâna la uscare.
Pentru prima situatie, trebuie precizat faptul ca fiecare produs agricol depozitat are un prag de umiditate specifica care permite ca depozitarea sa se faca fara probleme. Peste acest prag, dar pâna la un anumit nivel de umiditate produsele agricole pot fi pastrate pentru anumite perioade de timp, cu respectarea anumitor conditii. Conditiile de mai jos nu se refera la loturi semincere.

Tabelul 1. Cereale paioase
Umiditatea
cerealelor (%)
ÎÎnaltimea stratului de depozitare (m)
în magazii fara aerare activa

sub 14
la rezistenta peretilor magaziei

14,1 - 1


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org