Referat - Rolul conducator al educatiei in dezvoltarea personalitatii

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
416
Etichete
rolul, conducator, educatiei, dezvoltarea, personalitatii
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Rolul conducator al Educatiei
IN DEZVOLTAREA PERSONALITATII





Protagonistul comunicarii nu este cuvântul, ci persoana în integralitatea sa de trup, minte, inima si suflet. Oricare din aceste dimensiuni constitutive în care a fost decompusa pentru comoditate, unitatea persoanei vorbeste într-un limbaj propriu, foloseste un mod expresiv propriu, care înainte de a fi decodat de partener, e descifrat în eu-l sau interior. În concluzie, trebuie sa fim limpezi în si cu noi însine pentru a putea comunica în mod profitabil cu celalalt.
Trupul, fie masculin, fie feminin, vorbeste limba lui, are gramatica lui. Antonio Raspanti observa despre bucurie: când persoana este bucuroasa, trupul se transforma: ochii, expresia lor, mimica se schimba;creste fluxul de sânge catre creier si sunt activati neuronii specifici. Nu este întâmplator ca pentru a vorbi de bucurie de cele mai multe ori se utilizeaza aforisme legate de corp: amuri de râs, a exploda de bucurie, a respira fericirea pri toti porii, a rade cu lacrimi, a râde din inima…Corpul este vehicolul bucuriei si casa acesteia.
Dar acelasi lucru se poate spune despre alte sentimente: tristete, frica, plictiseala, mânie, dezgust, gelozie, indiferenta, invidie, antipatie…Va fi deci oportun sa stim sa recunoastem vocea propriului trup în diferite sirutuatii: strângerea în stomac, un jiung în inima, un tremur al picioarelor, un nod în gât…O data recunoscut mesajul interior al fiecarui trup, ramâne sa fie comunicat, fara al cântarii „ mi-ai dat o durere de cap” , nu este o comunicare, ci o judecata. Dar în mod real, nu exista elemente obiective care sa permita un asemenea diagnostic: cine stie ce alti factori puteau provoca aceasta durere de cap? Mult mai corect ar fi dupa regurile comunicarii sa spunem: „ma doare capul”. Oricine este responsabil de ceea ce face si cum decide sa o faca. A-i învinovatii pe altii sau destinuri pentru propria reactie emotiva este cel mult o interpretare , nu totdeauna de sustinut si nu extensib


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org