Referat - Sofia Vicoveanca

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
314
Etichete
sofia, vicoveanca
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SOFIA VICOVEANCA
regina muzicii populare
românesti












Pentru marile artiste se foloseste ,de obicei ,numele de regina.Schimbarea mileniilor ne ofera însa o perspectiva mai larga, în care valorile se discern mai usor.
Sa recunoastem deci, ca marea regina a cântecului nostru popular este SOFIA VICOVEANCA,frumoasa si mult daruita bucovineanca,a carei voce face
ca stelele sa stea în loc.

COPILARIA
Sofia Vicoveanca s-a nascut pe 23 septembrie 1941, peste granita, în localitatea Toporauti(Toporuica de astazi) ,localitate aflata în apropiere de Cernauti.A fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe si Veronica Fusa.Copilaria i-a fost întunecata de greutati,tatal sau a fost luat prizonier de catre rusi,mutându-se din satul natal în comuna Vicovu de Jos , judetul Suceava .Copilaria si-a petrecut-o în vestitul sat bucovinean si din dragoste pentru acesta i-a împrumutat si îi poarta cu mandrie numele,pe care l-a facut celebru în întreaga lume.




DRAGOSTEA DE CÂNTEC
Vatra Radautilor.Aici s-a creat si de aici se transmite din generatie în generatie un original tezaur de creatie populara.
Pe aceste minunate meleaguri , cu o bogata ambianta spirituala,a înmugurit si a crescut un stejar al cântecului bucovinean: Sofia Vicoveanca.
La poalele obcinilor radautene , in asezarea domoala a satului Vicovu de Jos,aici a copilarit si a frematat la prima atingere cu talmacirea spirituala a vetrei sale. Aici poposeste cu drag si emotie la manifestarile traditionale ale satului , asculta si învata mândre cântece batrânesti ,siraguri spontane de strigaturi , tese si coase frumoase podoabe ale costumului popular , contopindu-se astfel cu viata satului.
Din copilarie , în sufletul ei , s-au adunat bogate si dulci miresme ale florilor de pe aceste mândre plaiuri. Datorita sensibilitatii sale muzicale , glasul sau original timbrat, stilul sau foarte autentic, devine artista profesionista a Ansamblului de
cântece si dansuri „Ciprian Porumbescu” d


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org