Referat - Kovalevskaya Sofia

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
395
Etichete
kovalevskaya, sofia
Descarcari
322
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Kovalevskaya Sofia



Biografie
Lumea a stiut-o drept prima femeie savant in matematica, aleasa membru a academiei de stiinte, prima profesoara de matematica, publicista si scriitoare.
Copilaria:
S-a nascut la 15 ianuarie a anului 1850. Dupa nasterea Sofiei, parintii s-au mutat in domeniul tatalui ei-satul Polibino din gubernia Vitebsc. Aici parintii au gasit de cuviinta sa improspateze interiorul camerelor punind tapete noi pe pereti, insa pentru una din camerele copiilor nu au ajuns. A le comanda de la Petersburg era dificil. Atunci au hotarit pina la un moment prielnic sa acopere peretii cu simpla hirtie. Au gasit in mansarda casei foile litografiate ale lectiilor lui Ostrogradskii despre calculul diferential si integral care si au fost incleiate. Asa Sofia pentru prima data s-a intilnit cu matematica.
Mica Sofie s-a interesat cu curiozitate despre straniile simboluri scrise pe foi. Ea indelung staea inaintea lor incercind sa le inteleaga si s-a le uneasca in ceva inteles. De la privirea zilnica asupra straniilor simboluri de pe tapete, multe formule chiar si neintelese s-au intiparit in memoria ei. Pina la aparitia in Polibino a lui Iosif Malevici pe Sofia o invatau doar muzica si limbila straine.
Iosif Malevici a fost acel dascal care stia a gasi contactul cu orice copil. El se socotea obligat sa dezvolte in copil cea ce acestui ii era dat de natura. Din primile lectii, dascalul a inteles ca copila este atenta si capabila. Inca nestiind de cele patru operatii fundamentale, ea rezolva probleme folosind diferite combinatii de numere. Malevici retinea curiozitatea Sofiei pina ce ea nu a invatat operatiile fundamentale din primul capitol al manualului de aritmetica si studierea continuase pina la virsta de 10 ani. Pe urma Sofia Vasilievna va spune ca acea perioada a pus baza stiintelor ei matematice.
Fetita stia bine aritmetica, rapid rezolva cele mai grele probleme, si Malevici inain


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org