Referat - Valorile culturale noi aparute in contextul extinderii UE

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
344
Etichete
valorile, culturale, noi, aparute, contextul, extinderii
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Valorile culturale noi aparute in contextul extinderii Uniunii Europene

Schimbarea de sistem din tarile Central si Est Europene constituie cea mai radicala schimbare structurala produsa în secolul XX. O provocare distincta pentru Uniunea Europeana o reprezinta asistarea schimbarilor politice, sociale si economice din tarile foste comuniste. Proiectul de cercetare propus urmareste sa identifice bazele sociale si culturale ale integrarii natiunilor din Europa Centrala si de Est în Uniunea Europeana.
Complexul proces de transformare în directia democratiei si a economiei de piata constituie cadrul pentru analiza “hartii mentale” a cetatenilor. În centrul analizei noastre se afla inter-relationarea valorilor politice, economice si culturale precum si modul în care aceste valori modeleaza opiniile oamenilor despre UE. Un aspect specific vizeaza relatia dintre inegalitatea sociala si suportul pentru democratie în Europa Centrala si de Est, la mai bine de 10 ani de la prabusirea comunismului. Dificultatile economice si declinul statului socialist al bunastarii pot cauza atitudini politice si valori care sa nu fie compatibile cu valorile comunitare europene, constituindu-se în obstacole ale extinderii UE.
 În mai toate tarile supuse acestor transformari, vechiul contract social care urmarea realizarea unor scopuri colective a fost abandonat si înlocuit cu unul în care predomina orientarile de tip individualist.
 Schimbarile fundamentale în relatiile dintre stat, piata si societate care pot fi observate în Europa Centrala si de Est ridica întrebarea: ce strategii individuale si colective vor fi adoptate de cetateni pentru a raspunde situatiei nou create? Pentru a evidentia impactul pe care sistemul credintelor oamenilor îl are asupra proceselor politice, vom analiza inter-relationarea dintre atitudinile/valorile economice, cele sociale si cele politice. Analiza sistemelor de valori ale oamenilor va îmbunatati întelegerea strategiilor individuale de raspuns într-o perioad


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org