Referat - Actele Parlamentului in Romania

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4368
Etichete
actele, parlamentului, romania
Descarcari
1073
Nota
9 / 10 - 1 vot

CUPRINS
CAPITOLUL I
ACTELE PARLAMENTULUI ÎN ROMÂNIA
SECTIUNEA I Legile ……………………………………………....3
SECTIUNEA II Hotarârile parlamentare…………………………......9
SECTIUNEA III Motiunile………………………………………........10
SECTIUNEA IV Actele exclusiv politice ale Parlamentului……..........12
SECTIUNEA V Ordonantele Guvernului………………………….......13
CAPITOLUL II
INITIATIVA LEGISLATIVA SI DEZBATEREA PARLAMENTARA
SECTIUNEA I Initiativa legislativa…………………………………17
SECTIUNEA II Examinarea si avizarea proiectelor de lege de catre comisiile
parlamentare…...........................................................30
SECTIUNEA III Dezbaterea proiectelor sau propunerilor legislative în plenul Camerelor
Parlamentare……………..........................................32
CAPITOLUL III
VOTAREA, PROMULGAREA SI INTRAREA ÎN VIGOARE A LEGILOR
SECTIUNEA I Votarea proiectelor sau propunerilor legislative……………35
SECTIUNEA II Promulgarea legii de catre presedinte……………………...38
SECTIUNEA III Intrarea în vigoare a legii…………………………………..40
CAPITOLUL I
ACTELE PARLAMENTULUI ÎN ROMÂNIA
In genere, constitutiile nu-si propun sa defineasca institutia parlamentara, preocupându-se îndeosebi de modul cum este organizata si cum functioneaza ca autoritate a statului.
Conform art. 61, alin. 1 din Constitutie “ Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român si unica autoritate legiuitoare a tarii”.
În complexul sistem de autoritati statale, Parlamentul se înfatiseaza într- o contrapondere fata de Guvern, constituind totodata si autoritatea de directivare si control asupra activitatii executive.
Asadar, Parlamentul este institutia juridica si politica formata din una sau doua adunari ori “CAMERE”,fiecare compusa dintr-un numar diferit de membri (deputati, senatori ),care se bucura de anumite imunitati, având drept de control asupra autoritatilor executive si fiind unica autoritate legislativa din stat.
Parlamentele contemporane sunt formate fie dintr-o singura Camera , fie din doua Camere. Cele formate dintr-o singura Camera sunt Parlamente cu structura camerala, cele formate din doua Camere sunt Parlamente cu structura bicamerala.
În general, structura Parlamentului este determinata de sistemul de stat; astfel într-un stat federal este obligatorie existenta în cadrul Parlamentului si a unei Camere care sa apere si sa reglementeze interesele statelor membre, pe când cealalta Camera e formata din reprezentantii statului federal. Sunt însa si state unitare care au Parlamente bicamerale, de exemplu: Italia, Belgia,Spania,Japonia,Marea Britanie,Romania.
In Romania potrivit art.61 alin.2 din Constitutie,Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat.
Parlamentul poate adopta acte cu caracter juridic si acte cu caracter exclusiv politic.
SECTIUNEA 1
LEGILE
Potrivit art.67 din Constitutie,Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarâri si motiuni, art.73 alin.1 stipulând ca Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.
Este necesara prezentarea conceptului de ,,lege”. Acest termen este folosit în doua acceptiuni si anume :în sens larg ( lato senso) se are în vedere orice act normativ si în sens restrâns (stricto senso), se are în vedere actul juridic al organului legiuitor. Delimitarea este necesara în vederea ierarhizarii izvoarelor de drept a explicarii suprematiei legii si argumentarii acesteia. De obicei, în denumirea legii se are în vedere continutul actului normativ si procedura de adoptare. Au fost date diverse definitii termenului ,,lege”, majoritatea autorilor surprinzând criteriul formal si mai putin pe cel formal ( continutul normativ al legii).
O definitie care reuseste sa acopere si sa raspunda necesitatilor determinate atât de criteriul material cât si de cel formal, este formata de prof. I. Muraru.
Autorul precizeaza ca legea este „actul juridic al Parlamentului, elaborat în conformitate cu Constitutia si potrivit unei proceduri prestabilite si care exprimând vointa si interesele poporului, reglementeaza relatiile sociale cele mai generale si importante”.1
Legea este în exclusivitate emanatia unicului organ legiuitor, conform cu dispozitiile const...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org