Referat - Amenajari hidroelectrice din Romania

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5762
Etichete
amenajari, hidroelectrice, din, romania
Descarcari
881
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi


AMENAJARI HIDROELECTRICE
DIN ROMANIA
REFERAT
1. Sursele de apa si importanta lor
Apa înseamna viata nu numai pentru fiintele vii, dar si pentru economia tuturor tinuturilor, din toate timpurile, fiind un element de neînlocuit pentru agricultura, industrie si transport.
Din suprafata întregii planete de circa 510 milioane de kilometri patrati, peste doua treimi,respectiv 360 milioane kilometri patrati reprezinta întinderea apelor.Numai o treime din suprafata continentelor este bogata în apa,restul reprezentând tinuturi sarace si aride .Pentru a corecta factorii care conditioneaza prezenta apei este necesar sa se recurga la un ansamblu de masuri pentru folosirea rationala a surselor de apa ,cum ar fi: captarea, înmagazinarea,tratarea apei,etc.
Apa mai poate fi folosita si pentru producerea de energie electrica ,prin amenajarea potentialului energetic al cursurilor de apa, a mareelor , a valurilor, etc.
2.Folosintele amenajarilor hidroenergetice
Amenajarile hidroenergetice constituie un exemplu de folosinta complexa, deoarece apa acumulata într-un lac artificial poate fi folosita în acelasi timp pentru producerea de energie,alimentarea cu apa a zonelor agricole (irigatii) , alimentarea cu apa potabila sau industriala a centrelor apropiate, piscicultura, combaterea eroziunii solului,agrement, etc.
Exemple de folosinta complexa a apelor îl constituie: Amenajarea hidrenergetica a râului Ages, Amenajarea Bistritei în sectorul Bicaz, Amenajarea Portile de Fier (pe Dunare), etc.
De exemplu, la Amenajarea Bistritei în sectorul Bicaz ,datorita lacului de acumulare dela Izvorul Muntelui ,în afara efectului energetic se satisfac si alte necesitati ale economiei nationale, cum ar fi:irigarea a 300 000 hectare teren agricol în câmpia Baraganului,atenuarea cu 60% a debitelor catastrofale ce se produceau pe valea Bistritei si Siretului, alimentarea cu apa a centrelor industriale din aval de hidrocentrala Bicaz (Roznov, Savinesti,etc).
La Amenajarea portile de Fier ,se asigura prin barajul creat pe Dunare , posibilitatea realizarii unei productii de energie de 10 miliarde kilowatiora (kWh), îmbunatatirea conditiilor de navigatie si sporirea traficului fluvial pe acest sector.
3.Marimi fizice importante la dimensionarea amenajarilor hidoenergetice
În natura, cantitatile însemnate de apa evaporata cad înapoi sub forma de precipitatii si se infiltreza în straturile superioare ale scoartei pamântului sau în albiile cursurilor de apa.
Aceste mase tind sa coboare apoi spre nivelul marilor si oceanelor,producând an drumul lor un lucru mecanic necesar pentru învingerea rezistentelor care se opun miscarii apei în albiile naturale ale acesteia.
Orice cantitate de apa care este situata la un anumit nivel terestru reprezinta o sursa de energie hidraulica.Energia hidraulica din natura este formata din energie potentiala si enregie cinetica.
Aceasta enrgie poate fi transformata în cea mai mare parte în energie electrica cu ajutorul masinilor hidraulice amplasate în uzinele hidroelectrice
Cele mai importante marimi hidraulice la dimensionarea unei amenajari hidroenergetice sunt: debitul, caderea si randamentul.
Debitul este o marime fizica caracterizata prin volumul de apa raportat la unitatea de timp ,de aceea se masoara în metri cubi pe secunda (m3/s).
Debitul este o marime foarte importanta la determinarea puterii hidraulice si deci la dimensionarea amenajarii hidrenergetice
Caderea reprezinta înaltimea la care se gaseste volumul de apa deasupra nivelului dat. Caderea este direct proportionala cu energia potentiala a cursului de apa, deci valoarea ei influenteaza direct puterea hidraulica
Randamentul unei uzine hidroenergetice este compus din produsul randamentelor diverselor instalatii care produc transformarea energiei hidraulice în energie electrica.Întotdeauna ,randamentul are o valoare subunitara (<1), deoarece pe traseu exista pierderi de sarcina.
4. Schema unei amenajari hidroelectrice
În fig.1, este prezentata schema unei amenajari hidroelectrice de mare cadere.
Schema este compusa din :
4.1.Lacul de acumulare
Este lacul artificial creat în spatele barajului în scopul stocarii (înmagazinarii) volumelor mari de apa care vor folosi la producerea energiei electrice
În afara de folosinta energetica, lacul de acumulare poate folosi la irigatii, alimentari cu apa, agrement,etc.
4.2.Barajul
Barajul reprezinta obstacolul artificial construit pe albia naturala a cursului de apa în scopul obtinerii lacului de acumulare. El poate fi de mai multe feluri:de beton,de anrocamente,de pamânt ecr...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org