Referat - Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
425
Etichete
concedierea, din, motive, care, tin, persoana, salariatului
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi


CONCEDIEREA DIN MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta încetarea contractului de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
Concedierea pentru un motiv justificat poate fi, de exemplu, suspendarea unui loc de munca sau a sectorului unde este angajat lucratorul.
În orice caz trebuie sa existe un motiv concrect care presupune concedierea salariatilor. Angajatorul va trebui sa demonstreze cu probe motivul concedierii si imposibilitatea de a angaja lucratorul în alte sectoare ale activitatii.
În cazul concedierii pentru un motiv justificat, angajatorul este obligat de a acorda un preaviz. Daca angajatorul nu respecta termenul de preaviz si daca angajatul doreste sa lase imediat locul de munca acesta are dreptul la o compensatie egala cu suma care ar fi trebiut sa o primeasca daca ar fi lucrat în acea perioada.
În cazul în care angajatul nu doreste sa lase imediat locul de munca, raportul de munca are efect pâna la data expirarii preavizului, indiferent daca angajatorul este sau nu de acord.
Dreptul de preaviz, ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare, se acorda in cazul desfacerii unilaterale a contractului de catre angajator, in cazurile concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului si in cele doua dintre cele patru cazuri in care se face concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului si anume in cazul in care, prin decizia organelor competente se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, ceea ce nu-i permite sa-si indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, precum si in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. Practic, el nu se acorda in cazul in care contractul inceteaza de drept, si atunci cand salariatul este concediat pentru ca a i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org