Referat - Consideratii generale privind talharia

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
409
Etichete
consideratii, generale, privind, talharia
Descarcari
264
Nota
0 / 10 - 0 voturi


CONSIDERATII GENERALE PRIVIND TÂLHARIA

Sectiunea I

LOCUL TÂLHARIEI ÎN STRUCTURA INFRACTIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI

1. Cadrul juridic al infractiunilor contra patrimoniului

Infractiunile contra patrimoniului sunt acele infractiuni care au ca obiect juridic relatii sociale de ordin patrimonial. Desfasurarea normala a relatiilor sociale de ordin patrimonial, oricare ar fi acestea, constituie o conditie de existenta a societatii, de aceea faptele prin care se vatama ori se pun in pericol aceste relatii sunt fapte socialmente periculoase, împotriva carora este necesara actiunea represiva.
Legea penala apara, în general, toate relatiile de ordin patrimonial, incriminând si sanctionând faptele îndreptate împotriva acestora, prevazând un regim sanctionator sever.
Toate aceste infractiuni constau în diferite atingeri aduse patrimoniului unei persoane si anume în diferite schimbari ale situatiei ori stari de fapt a bunurilor produse prin sustragerea, însusirea, distrugerea, risipirea sau împiedicarea folosirii lor. Ele împiedica realizarea drepturilor subiective care au ca obiect bunurile a caror situatie de fapt a fost schimbata si, prin savârsirea lor, tulbura, împiedica sau chiar zadarnicesc desfasurarea normala a relatiilor de ordin patrimonial. De aici, rezulta si necesitatea ocrotirii penale a patrimoniului.
În încriminarea atingerilor aduse patrimoniului, legea tine seama de caracterul ilicit al actiunilor faptuitorului, iar nu de pozitia juridica a victimei, scopul incriminarii fiind apararea situatiilor, de fapt ale bunurilor în sfera patrimoniala.
Toate infractiunile contra patrimoniului cuprind în structura lor o situatie preexistenta pe care se grefeaza comiterea faptei. Aceasta consta într-o anumita situatie de fapt în care se gaseste bunul, situatie care este modificata prin comiterea infractiunii.
Infractiunile contra patrimoniului sunt prevazute în Codul Penal, în Titlul al III-lea, denumit" Infractiuni contra patrimoniului" art. 208-2221. Infrac


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org