Referat - Contractul de donatie

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
340
Etichete
contractul, donatie
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Contractul de donatie

DEF : donatia est un ctr solemn , unilateral si cu titlu gratuit prin care donatorul cu intentie libera isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul , cu un dr real sau de creanta , marint patrimoniul celeilalte parit, numita donatar cu acelasi drept , fara a urmari sa primeasca ceva in schimb.
Nu sunt donatii : premiile cadourile recompensele , operele de binefacere .

CONDITII DE VALIDITATE :
OBIECTUL : bunul sa fie in circuitul civil , determinat sau determinabil , posibil licit sau sa poate exista in viitor . din bunurile viitoare doar succesiunile nedeschise nu pot forma ob donatiei . Donatorul tre sa aibe calitatea de proprietar
CONDITII DE FORMA :intre persoane prezente : toate donatii le se fac prin acte in forma autentica deci tre sa ai ba consimtamantul ambelor parti in forma autentica – sanctiunea = nulitate absoluta . dovada existentei unei donatii nu poate fi facuta cu martori . nulitatea poate fi invocata de orice persoana . intre absenti : atat oferta cat si acceptara trebuie facuta in forma autentica , atfel nu vor produce efecte juridice , fiind nule absolut . Acceptarea sa aiba loc in timpul vietii donatorului .
STATUL ESTIMATIV : daca donatia are ca ob bunuri mobile se cere ca obiectele donate sa fie trecute intrun stat estimativ semnat de donator si donatar si care sa cupinda descrierea si evaluarea , cel putin globala , a lucrurilor mobile daruite.
DONATIA DE IMOBILE: dreptul de preemptiune nu se aplica in cazul ctr de nonatie . trebuie respectate conditiile de forma .
INCAPACITATI DE A DISPUNE: minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca –nu pot fi doinatori sau reprezentanti . Incapacitati de a dispune in favoarea tutorelui-minorul nu poate dispune nici dupa ce aajuns la majorat cat timp autoritatea tutelara nu a dat tutorelui descarcare pt gestiunea sa .
INCAPACITATI DE A PRIMI : persoanele fizice neconcepute si org care nu au dobandit persoanlitate juridica . cetatenii straini si apatriz


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org