Referat - Contractul de vanzare-cumparare

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
422
Etichete
contractul, vanzarecumparare
Descarcari
326
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Contractul vanzare-cumparare

Def.vazarea cumpararea este un contract prin care una dintre parti vanzatorul stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti, cumparatorul care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut.
Caratere juridice : CVC este un contract :
sinalogmatic ( bilateral ) deoarece prin incheiera sa da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante ;
vanzatorul are obligatia sa predea lucrul vandut si sa garanteze pe cumparator
cumparatorul are obligatia de a plati pretul
contract cu titlu oneros , ambele parti urmaresc anumite interese patrimoniale, adica primirea unui echivalent in schimbul prestatiei la care se obliga .
comutativ , existenta si intinderea obligatiilor reciproce sunt cunoscute de parti de la incheierea contractului si nu depind , ca in contractele aleatorii , de un eveniment viitor si incert , care ar face sa existe sanse de castig si pierdere pentru ambele parti contractuale
consensual , poate fi incheiat prin simplul acord de vointa al partilor , fara indeplinirea vreunei formalitati si fara remitera lucrului vatamat si a pretului in momentul  incheierii contractului.
VC nu este un contract solemn si nici real
contract translativ de proprietate din momentul incheierii lui.Acesta inseamna ca , prin efectul realizarii acordului de vointa ( soloconsensu ) si independent de predarea lucrului vanmdut si de plata pretului , se produce nu numai incheierea contractului dar opereaza si transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator .
Cumparatorul suporta si riscul pieirii lucrului , potrivit principiului resperit domino daca vanzatorul debitor al obligatiei de predare dovedeste intervenirea unei cauze straine exoneratoare de raspundere, adica natura fortuita , iar nu culpabila , a pieirii lucrului .
Principiul miterii imediate a dreptului de proprietate ( si a riscurilor ) din momentul incheierii contractului opereaza numai daca sunt indeplinite anumite conditii 


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org