Referat - Domiciliul persoanei fizice

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
400
Etichete
domiciliul, persoanei, fizice
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Domiciliul persoanei fizice



Aceasta sintagma, domiciliul persoanei fizice interseaza nu numai raporturile de drept civil ci si alte ramuri de drept . Dar aici avem in vedere „domiciliul” ca atribut de identificare in raporturile civile .
Institutia domiciliului este alcatuita din norme cuprinse in mai multe legi, decrete si hotarari ale guvernului. Decretul nr. 31/1954 (art. 13-15) ; Codul familiei (art. 11,100,102,122 ); Legea nr. 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate . H.G. 111,112/1997 e.t.c.
Doctrina a oferitdiferite definitii domiciliului, plecandu-se de la prevederea art. 13 din Decretul 31/1954 : „Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala .”
Domiciliul poate fi de mai multe feluri:
domiciliul de drept comun
domiciliul legal
domiciliul conventional
Pentru toate aceste tipuri de domiciliu exista cate o definitie, dar mai intai sa-l definim fara sa tinem cont de ele . Prin domiciliu se intelege acel atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica .
Expresia latina „ domun colere „ (domiciliu) – casa pe care o locuieste cineva .
Pentru a deosebi locuinta statornica de locuinta temporara ,se folosesc doua notiuni juridice,domiciliu respectiv, resedinta .
Domiciliul persoanei fizice prezinta importanta in toate ramurile dreptului, acum insa studiem importanta sa pentru ramura civila a dreptului . Dintre domeniile dreptului civil pentru care domiciliul are un rol important mentionam :
domeniul capacitatii civile – „ Arendasul, persoana fizica trebuie sa fie cetatean roman cu domiciliul in Romania, sa prezinte garantiile solicitate de arendator „ – art. 3 Legea 16/1994 a Arendarii .
domeniul obligatiilor civile- art. 1104 Cod civil :” Plata trebuie a se face in lo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org