Referat - Dreptul maghiar

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
319
Etichete
dreptul, maghiar
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ciotec Ana-Maria.
Seria II,grupa 109

DREPTUL MAGHIAR


Din punctul de vedere al legislatiei statul maghiar a avut o evolutie distincta fata de tarile din restul continentului si chiar fata de tarile apropiate precum Polonia si Cehoslivacia , adepte ale modelului pandectist.
De mentionat este faptul ca Ungaria nu avea inca la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial o legislatie civila scrisa.
Sistemului maghiar , caracterul cutumiar i-a dat o infatisare particulara . Raporturile civile erau reglementate de cutumele redactate in1514. Pe baza acestor cutume s-a format « Tripartitum opus iuris inclyti Regni Hungariae » aplicat timp de secole , fara a avea insa un caracter oficial. In fata instantelor se aplica un rezumat al Tripartitumului si anume « Planum tabularem » .
In anul 1852 in Ungaria a fost extins A.B.G.B –ul , codul civil austriac , insa aceasta masura a fost considerata ilegala . Juristii maghiari au organizat o conferinta numita “Judexkurial Konferenz” prin care se stabilea revenirea la vechiul sistem , dar cu pastrarea in vigoare a catorva legi imperiale.
In cadrul dualismului austro-ungar , stataul maghiar nu si-a pierdut identitatea juridica , avand un sistem de drept care a fost in mica masura influentat de dreptul austriac.
Asta nu inseamna ca dreptul maghiar nu a fost influentat deloc
Influentele majore Ale dreptului austriac si ale dreptului german s-au manifestat nu asupra legislatiei , ci asupra jurisprudentei , mai ales datorita faptului ca dreptul era facut de judecator.
De asemenea dreptul maghiar a imprumutat principiile , institutiile si chiar norme concrete din dreptul austriac.

De-a lungul timpului au existat multe incercari de a realiza un cod scris. Sunt mentionate eforturi in aceasta privinta inca din secolul XIX.
Totusi prin regimul hortyst , Ungaria s-a intors la institutiile dreptului feudal . In acea perioada erau ocrotite interesele chiaburimii si ale jandarmilor , patura sociala pe care se baza regimul . Existau le


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org