Referat - Elementele actiunii civile

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
319
Etichete
elementele, actiunii, civile
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ELEMENTELE ACTIUNII CIVILE


1. Elementul actiunii civile - Consideratii generale


Actiunea civila nu poate fi conceputa fara existenta a trei elemente esentiale: un element subiectiv - partile- si doua elemente obiective - obiectul si cauza actiunii.
Fara aceste elemente, actiunea nu reprezinta o entitate juridica în considerarea careia instanta sa devina activa, sa-si înceapa exercitiul sau special.
Elementele actiunii civile servesc la individualizarea acesteia în raport cu o alta actiune si îi determina cadrul procedural necesar si indispensabil.
2. Subiectele actiunii civile
Notiunea de participanti în procesul civil desemneaza persoanele si organele de stat care participa la activitatea de înfaptuire a justitiei.
In doctrina se distinge între participantii procesuali principali (subiectii procesului civil) a caror activitate influenteaza desfasurarea si soarta procesului civil: instanta, partile, organele de executare si procurorul; si participantii procesuali auxiliari, care au un rol subsidiar ce vizeaza doar lamurirea unor împrejurari de fapt ale cauzei: martori, experti, interpreti etc.
Cercul participantilor la proces deseori este largit: partile se prezinta prin mandatari ori sunt aparate de avocati.
Dintre subiectii procesului civil trei sunt indispensabili contenciosului si anume: instanta, reclamantul si pârâtul. Spre deosebire de proces, partile actiunii civile se identifica numai cu ultimele doua: reclamantul si pârâtul.
Insa nu trebuie minimalizat rolul pe care judecatorul îl are în procesul civil, rol consacrat cu mai multa claritate în art. 129 c. proc. civ., în redactarea ce i s-a dat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000. Judecatorul trebuie sa aiba un rol activ, deoarece el este nu numai protectorul intereselor private, ci si pazitorul legii.
Partile poarta o denumire specifica în raport de mijlocul procesual ce intra în componenta actiunii de care uzeaza: reclamant si pârât în cererea de chemare în judecata; apelant si intima


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org