Referat - Elementele reale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
374
Etichete
elementele, reale
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Elementele reale



Basmul “Aleodor imparat” a fost cules de Petre Ispirescu si publicat in culegerea “Legendele sau basmele romanilor” (1882), o ampla si valoroasa colectie de basme romanesti, despre care Vasile Alecsandri afirma ca ele reprezinta “ un sirag de pietre scumpe din averea nationala”.
Basmul este o opera epica in proza care nareaza intamplari fantastice puse pe seama unor personaje inzestrate cu puteri supra naturale si care se constituieste pe universala lupta dintre bine si rau. Ca majoritetea basmelor, fie ele populare sau culte, si “Aleodor imparat” se manifesta ca o strucrura schematizata avand la baza motive narative specifice care se desfasoara intr-o animita ordine temporala: motivul imparatuluifara urmas, motivul interdictiei si al incalcarii acesteia, motivul calatoriei in care eroul I se alatura sjutoare din lumea reala, motivul depasirii probelor, motivul promisiunii indeplinite, motivul triumfului binelui asupra raului si motivul sfarsitului fericit.
Pe durata intregii actiuni, elementele reale se impletesc cu cele neverosimile, modul de expunere dominant este naratiunea care se impleteste cu dialogul si descrierea conferand subiectului dinamism si sugestii scenice.
In basm, timpul si locul nu sunt precizate. Astfel spatiul este nelimitat, peripetiile lui Aleodor se petrec pe “taramul nostru” (imparatia eroului), dar si pe “taramul celalalt”, considerat un domeniu interzis, stapanit de o fiinta diforma (mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop). Timpul actiunii este nedeterminat, intamplarile avand loc “odata ca niciodata’.
Incepand cu intriga subiectului (din neatentie, eroul a calcat pe taramul “pocitaniei de om”) se se contureaza opozitia dintre bine si rau. Aleodor, odrasla imparateasca, venit pe lume in chip tainic, reprezentand fortele binelui este construit in antiteza cu un monstru malefic, antieroul cu trasaturi inumane, o fire tiranica si razbunatoare, posedand o forta fizica


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org