Referat - Cand ar trebui sa se aplice optiunile reale de evaluare?

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5234
Etichete
cand, trebui, aplice, optiunile, reale, evaluare
Descarcari
770
Nota
9 / 10 - 1 vot


OPTIUNI REALE SI TEORIA JOCULUI:
Cand ar trebui sa se aplice optiunile reale de evaluare?
Helen Weeds, Lexecon Ltd, London, UK1
Martie 2002
schita preliminara - a nu fi citata
Clasificari JEL : D81, G31, L20, M20
Cuvinte cheie : optiuni reale, politica de investitii, teoria jocului,
Introducere
La o recenta conferinta despre optiunile reale, un delegat al comaniei de telecomnuicatii a ridicat urmatoarea dilema in raspuns catre un vorbitor din partea unei firme de consultanta manageriala.Parafrazandu-l, el a spus “Dumneavostra ati evidentiat importanta de a avea optiuni si de a amana deciziile de investitii.Luna trecuta, un consultant de la compania dumneavoastra a sfatuit firma mea, o companie de telecomunicatii, sa actioneze decisiv, infatuand importanta unui angajament fata de piata si inlaturand avantajul asupra rivalilor nostrii.Nu este intr-o oarecare masura contradictoriu?”Raspunsul a reflectat putina lumina asupra acestui aparent conflict, insumand putin mai mult decat “Deci, optiunile reale nu pot fi aplicate in orice caz”.
In anii recenti a existat un interes considerabil pentru optiunile reale ca metoda de evaluare si estimare tehnica a investitilor.Conform mai multor carti de specialitate (printre care Trigeorgis (1996), Amram si Kulatilaka (1999) si Copeland si Antikarov (2001)), abordarea optiunilor reale este acum, de asemenea tratata in texte standard ca de exemplu Brealey si Myers (2000).Tehnica a fost aplicata asupra catorva zone incluzand evaluarea imprumputurilor petroliere, dreptul de autor si proprietati.
In ciuda entuziasmului initial, evaluarea optiunilor reale s-a dovedit dificil de pus in practica.Tehnicile sunt semnificant de mult mai complexe decat metodele stabilite de evaluare a investitilor a fluxului monetar redus (FMR), intoarcerea capitalului investit (ICI) sau perioada de rambus monetar. Evaluarea optiunilor reale necesita analizarea detailata a tuturor posibilelor dezvoltari viitoare, si gradul de incertitudine al acestor posibilitati, nu doar a venitului asteptat. Managerii sunt de asemenea datori sa monitorizeze constant dezvoltarea mediului afacerial, luand in calcul daca conditile avantajeaza exercizarea unei oportunitati de investire pe viitor, sau daca s-au deteriorat intr-o asemenea maniera incat abandonarea proiectului este in prezent recomandata.
Chiar presupunand ca aceste dificultati practice pot fi depasite, un element fundamental ramane spre a fi rezolvat. Cand anume ar trebui sa se aplice optiunile reale de evaluare? Este intotdeauna relevant, sau
1 Adresa de contact : Lexecon Ltd, Orion House, 5 Upper St Martin’s Lane, London WC2H 9EA, UK
Email: helen@lexecon.co.uk. Tel: 020 7240 6740
exista situatii in care stabilitele metode bazte pe FMR sunt superioare? Exista, chiar si consultanti care vand tehnica rezolvatoare declarata, situatii unde optiunile reale pot conduce o firma spre pierderi serioase. Intr-o situatie unde actionatul rapid si inlaturarea avantajului asupra rivalilor sunt avantaje strtegice, utilizarea optiunilor reale ar putea cauza o firma sa rateze importante oportunitati si sa piarda pozitia pe piata.
Cum putem identifica situatile in care optiunile reale ar trebui abandonate in favoarea unor tehnici mai bine stabilite? Dificultati apar in mod special cand optiunile reale interactioneaza cu interactiunile strategice dintre firme. Exista o lipsa cruciala in acest domeniu, cauzand confuzii considerabile. Acest articol aspira sa aduca lumina asupra acestui aspect si sa ofere consultanta despre conditile de piata in care evaluarea optiunilor reale, sau a tehnicii bazate pe FMR, ar trebui aplicate.
2. Optiunile reale: Poate decizia fi amanata?
Evaluarea optiunilor reale poate fi utilizata atunci cand sunt indeplinite urmatoarele trei conditii:
viitorul e nesigur
decizia (investitiei) este ireversibila, fie in intregime,fie partial
firma care detine optiunea (investitiei) are abilitatea sa amane
In aceste trei cazuri exista valoarea optiunii de a amana investitia. Aceasta valoare a optiunii ar trebui adaugata costului investitiei – e un “cost de ocazie” care este indus cand are loc investitia. Din moment ce valorile optiunilor sunt pozitive, optiunile reale ridica dificultatea investitiei: investitia nu ar trebui sa fie facuta pana profitul net asteptat nu depaseste valoarea optiunii de a nu face numic, care in conformitate cu conditiile mai sus mentionate, nu depaseste nimic. Prin urmare, analiza optiunilor reale implica de obicei amanarea investitiei, comparta cu traditionala analiza FMR.
Urmand descrierea abordarii optiunilor reale, prima intrebare care sa fie pusa cand o firma considera ca exi...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org