Referat - Idei filozofico-juridice in epoca renasterii

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
385
Etichete
idei, filozoficojuridice, epoca, renasterii
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi


IDEI FILOZOFICO – JURIDICE
IN EPOCA RENASTERII


Renasterea a fost o miscare social-culturala si spirituala europeana, marcand inceputul crizei oranduirii feudale, a afirmarii pe scena istoriei a burgheziei. Aceasta miscare a inceput in parte in secolul al XIV-lea, s-a manifestat cu putere in secolul al XV-lea si a continuat in veacul al XVI-lea.
Renasterea se caracterizeaza prin revenirea in sfera preocuparilor filozofice a umanismului antic, redescoperirea valorilor Antichitatii.
Principalele directii ale culturii si spiritualitatii renascentiste au fost:
reorientarea intereselor spre valorile Antichitatii
efortul de cunoastere si de cucerire a planetei noastre si a cerului
redescoperirea naturii printr-un nou effort de umanizare intr-o perspectiva laica
descoperirea omului ca subiect al libertatii, ca fiinta autonoma in plan spiritual si ca individualitate creatoare.
In renastere s-a redesteptat treptat autonomia, libertatea omului. Opozitia dintre spiritualitatea renascetista si cea medievala n-a fost permanenta si pretutindeni la fel de neta si de clara; tendintele laice au imbracat adesea un vesmant religios, iar cele mistice infiltrandu-se,unerori in creatiile profane. Ganditorii renasterii nu au putut produce o desprindere transanta de ideologia religioasa pentru ca institutiile clericale erau prea puternice si intolerante. De aceea, ei au apelat la stoicism pentru a crea o morala independenta de religie, fundamentata pe ratiune si natura.
Umanistii Renasterii au dezvoltat o noua conceptie despre om, promovand ideea demnitatii fiintei umane ca subiect liber, autonom, creator al propriului destin. In epoca renasterii au aparut primele doctrine si proiecte comunist utopice. Ele propun un model al societatii viitoare in care proprietatea privata sa fie desfiintata si se va instaura o comunitate umana bazata pe munca libera, pe egalitatea dintre oameni.
Dar deschiderile catre o noua interpretare a universu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org