Referat - Aplicatii informatice in serviciul stiintei juridice

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3395
Etichete
aplicatii, informatice, serviciul, stiintei, juridice
Descarcari
782
Nota
10 / 10 - 1 vot

Aplicatii informatice în serviciul stiintei juridice- informatica juridica de cercetare si scolarizare
Stiinta juridica are drept obiect transmiterea si aprofundarea cunoasterii juridice. În ambele domenii este vorba de un tratament al informatiei juridice si nu vom ramâne surprinsi de implicatiile profunde ale informaticii în învatamântul si cercetarea juridica.
a) Scolarizarea juridica poate sa beneficieze de aportul deja evocat al informaticii la documentarea juridica sau la gestiune; sunt însa aplicatii informatice specifice mult mai spectaculoase, care pot revolutiona metodele de predare a dreptului. Din acest unghi de vedere, informatica este calul troian al ciberneticii, ea ajutând la regândirea oricarei pedagogii, în special juridica, în sensul unei individualizari a învatamântului si al adaptarii sistematice la receptor. Pe de alta parte, apare astazi în drept, pe lânga alte discipline, predarea asistata de calculator. Aplicatiile ei pun în functiune sisteme informatice uneori complexe pentru predarea teoretica, pentru activitatile de laborator “jocuri pedagogice” si chiar pentru controlul cunostintelor.
Esenta metodei consta într-un dialog între student si masina, care îsi adapteaza “serviciul” la reactiile sau progresele reale ale fiecaruia.
b) Cercetarea juridica
Cercetatorul jurist se initiaza în informatica, îmbogatind si accelerând procesul de informare a juristului prin informatizarea documentarii, a fisierelor si statisticilor, favorizând astfel deschiderea cercetarii juridice catre lucrari de sinteza si de frontiera în domeniul juridic. În plus, informatica favorizeaza deschiderea catre alte stiinte a cercetarii juridice, ducând la pluridisciplinaritate. Informatica aduce mai ales cercetarii un mijloc nou de tratare a informatiilor. Se preda calculatorului programat conform cerintelor un anumit numar de informatii (documente, informatii demografice, sociologice, economice, juridice), apoi i se cere acestuia sa le trateze pentru a furniza date noi, originale în raport cu datele initiale. Este vorba de rezultatul apropierilor simple, dar utile, de informatii pâna atunci prea dispersate sau prea numeroase pentru a fi cu usurinta confruntate. Implicarea calculatorului poate sa fie mult mai profunda, cerându-i nu numai rezolvarea problemelor de ordonare, sortare si interogare a informatiilor juridice, ci si determinarea solutiilor posibile pentru o problema pusa, prin utilizarea metodelor de cercetare sau analiza operationala juridica.
Îmbogatirea informatiei cercetatorului si dezvoltarea acestor metode noi în cercetarea juridica constituie bazele constructiei programelor de cercetare îndraznete. Separarea statistica a problemelor juridice care apar putin în fata tribunalelor naste o multime de întrebari care conduc la regulile juridice în materie, la sistemul judecatoresc sau la mediul social.
Au fost lansate diverse anchete, de exemplu asupra comportamentului criminal.
O asemenea ancheta efectuata în Franta a necesitat introducerea a 350 de date pentru fiecare detinut, în total fiind introduse 35 de milioane de date; doar analiza informatica permite obtinerea rezultatelor din masa de informatii care nu îsi dezvaluie secretele decât prin combinatii sau apropieri sistematice. O asemenea miscare a cercetarii juridice în ansamblul sau ar trebui sa aduca, ceea ce este esential, legaturi mai strânse ale raporturilor mai profunde si o interactiune mai evidenta între dreptul si lumea oamenilor care îl guverneaza.
Incidenta fundamentala, dar si cea mai discreta si cea mai recunoscuta, a aportului informaticii la drept se va situa la nivelul substantei însasi a dreptului. Este vorba de impactul pe care lucrarile de informatica juridica pot sa le aiba în mod indirect, dar puternic asupra limbajului si gândirii juridice, cât si asupra structurilor însesi ale dreptului.
Toate aplicatiile informaticii juridice fac o analiza fina, viguroasa, dar si riguroasa, a domeniului juridic, a vocabularului sau, a conceptelor sale si deci a limbajului, a gândirii si a structurilor logice ale dreptului. Cercetarea juridico-informatica induce un grad înalt de formalizare logica, structurata a textelor si jurisprudentei.
Exigenta logicii moderne si a rationalitatii informatice, ce sunt imposibil de evitat, sunt pentru gândirea juridica un cadru în care ea ar trebui sa se integreze. Disciplina rationalitatii informatice deranjeaza uneori, poate fi chiar nefasta, dar în mai toate cazurile este fecunda.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org